Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 30 juni 2014, 14:35.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Twee doorbraken afgelopen week!

De eerste is dat Kamerleden voortaan met de trein moeten reizen als ze werkafspraken hebben die niet verder dan 750 kilometer zijn. Een mooie stap naar een duurzamere wereld.

Tweede Kamerleden gaan geregeld op werkbezoek, ook naar andere landen. De afspraak was dat internationale werkbezoeken tot 500 kilometer per trein moesten worden gemaakt. Voor een bezoek aan bijvoorbeeld Berlijn werd daardoor nog steeds standaard het (regerings)vliegtuig gepakt. Dit terwijl vliegen zeer milieuvervuilend is en er prima treinverbindingen zijn met onze buurlanden en de landen daar omheen.

Ten tweede is onze motie om te stoppen met bankieren bij Royal Bank of Scotland aangenomen. Ik sprak daar vorige week in mijn Worldlog al over. Royal Bank of Scotland scoort een dikke onvoldoende bij de Nederlandse test de ‘Eerlijke bankwijzer’, waarbij onderzoek is gedaan naar mensenrechten, dierenwelzijn en milieu.

Royal Bank of Scotland is de huisbankier van het Rijk en verzorgt sinds 2008 het betalingsverkeer van de Tweede Kamer en van alle ministeries. Hieraan verdient de bank jaarlijks 1,7 tot 2,0 miljoen euro. Door schandalen rondom bonussen en de Libor-affaire is Royal Bank of Scotland slecht in het nieuws geweest. Lees meer in mijn Worldlog van vorige week.

Vorige week stond verder in het teken van gentech. De Europese regels voor de toelating en teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen zullen op korte termijn namelijk veranderen. De consequentie daarvan gaat zijn dat lidstaten op papier de mogelijkheid krijgen om teelt van gentech op hun grondgebied te weren. Maar in ruil daarvoor zullen er veel meer gentechgewassen worden toegestaan in Europa. De kans is bovendien groot dat lidstaten die gentechteelt op hun grondgebied verbieden aangeklaagd worden door een bedrijf als Monsanto.

Wij streven naar een gentechvrij Europa! Totdat dat het geval is zouden lidstaten zelf de mogelijkheid moeten hebben om de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen te verbieden op hun grondgebied. Het akkoord dat nu is gesloten tussen de milieuministers van de lidstaten is volgens ons dan ook volstrekt onvoldoende om zo’n nationaal verbod te realiseren.

Ook heb ik me afgelopen week hard gemaakt om het toedienen van stroomschokken en het permanent aanbinden van koeien in de veehouderij te verbieden. Het permanent vastbinden van koeien en het toedienen van stroomschokken om het dier te dwingen haar behoefte niet op de ligplek te doen, past niet in een beschaafd land. Staatssecretaris Dijksma heeft in het debat al wel toegezegd te onderzoeken hoeveel bedrijven stroomschokken gebruiken.

In oude stallen komt het voor dat koeien permanent worden aangebonden aan een touw of ketting. Een zogeheten ‘koetrainer’ kan gebruikt worden om de ligplek van de aangebonden koe schoon te houden. Koetrainers zijn elektrische stroomdraden die boven de rug van de koe worden gehangen. Bij het mesten of urineren krijgen koeien een elektrische schok, zodat ze een stap naar achter doen en het ligbed schoon blijft.

Ik heb in februari van dit jaar al vragen gesteld over het aanbinden van koeien. Aangebonden koeien kunnen niet lopen en hebben beperkte bewegingsruimte. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan en het welzijn van de koeien wordt ernstig aangetast. Stoppen dus met deze zeer dieronvriendelijke praktijken.

Dit is een mooie campagne om te steunen! Deze actiegroep zamelt geld in om de oceanen schoon, (dus vooral plasticvrij) te maken. Na 19 dagen campagne voeren is er al een bedrag van 750.000 dollar binnengesleept. Help ook mee om de oceanen weer plasticvrij te krijgen!

Voor alle mensen die zeggen dat grote zonneparken nu nog niet kunnen, in Chili wordt het tegendeel bewezen. Het kan wel! Chili opent namelijk grootste zonnepark van Latijns-Amerika.

Groet, Marianne