PERSBERICHT: 'Pleidooi voor makkelijker werken over grens', 25 juni 2014

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op woensdag 25 juni 2014, 3:03.

DEN HAAG (ANP) - Het moet makkelijker worden om over de grens in België of Duitsland aan het werk te kunnen. De bureaucratie en administratieve rompslomp rond het erkennen van mbo-diploma's bijvoorbeeld, moet snel verminderen. Nederlanders die een baan kunnen krijgen over de grens moeten daarvoor bij één loket terecht kunnen. De regeringspartijen VVD en PvdA doen die oproep woensdag aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

De twee fracties willen ook dat Bussemaker in overleg gaat met de buurlanden om de erkenning van beroepskwalificaties zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen. De informatie over erkenning van diploma's is nu nog te versnipperd en moeilijk vindbaar. Dat moet ook beter, vinden VVD en PvdA.

,,Werken over de grens wordt momenteel eerder gefrustreerd dan gestimuleerd, en dat kost banen'', zegt Straus. Haar PvdA-collega Mohammed Mohandis zegt: ,,Ook de PvdA vindt het belangrijk dat belemmeringen om met een diploma in het buitenland in het onderwijs aan de slag te gaan worden weggenomen. Het is belangrijk dat de minister zich daar in EU-verband sterk voor maakt.''

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer een half procent van de werkende Nederlanders in eigen land woont, maar werkt in België of Duitsland. Dat komt neer op 43.000 mensen. Het Europese gemiddelde ligt op 0,8 procent.