Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 16 juni 2014, 11:35.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

De eerste ‘WK rel’ was volgens de Telegraaf afgelopen donderdag een feit. Een journalist van de Nederlandse krant de Telegraaf vroeg in de wandelgangen van de Tweede Kamer mijn commentaar op over een zogenaamde ‘oranje’ schildpad met voorspellende gaven op de Nederlandse ambassade in Brazilië. De Telegraaf berichtte vervolgens dat ik de vrijlating van het dier zouden hebben geëist, wat niet het geval was.

Tijdens de WK-gekte wordt van alles verzonnen en sommige mensen voelen de behoefte om hier dieren bij te betrekken. We zijn gewend dat onze partij soms op onbegrip stuit. We zijn nu eenmaal een unieke partij en dat levert blijkbaar unieke berichtgeving op. We weten dat zulke berichten samenhangen met onze rol van haas in de marathon, die in dit geval blijkbaar leidde tot een schildpadrel.

Wij sluiten ons in Brussel aan bij de groep /fractie Nordic Green Left (NGL). Vasthouden aan je idealen kan alleen in Europese groep zonder fractiediscipline, en dat is bij NGL het geval. Naast onze partij, sluit ook de Duitse Tierschutzpartei zich aan bij NGL. Ik wens onze fractievoorzitter Anja Hazekamp heel veel succes!

Het Europees parlement ‘dwingt’ partijen om zich aan te sluiten bij een groep partijen (een Europese fractie) om via die weg bepaalde budgetten en spreektijd te krijgen en om voorstellen in het parlement te kunnen doen. Geen van de fracties zijn ideaal voor de Partij voor de dieren, maar als je ‘onafhankelijk’ blijft dan krijg je praktisch nergens de kans om te agenderen, voorstellen te doen en advertentiecampagnes te doen om misstanden op het gebied van onder meer dieren, natuur en milieu aan te kaarten (bij gebrek aan budget).

De Partij voor de Dieren vertegenwoordigt het overstijgend belang van mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid, los van de traditionele links/rechts tegenstelling. Met name om die reden hecht de partij groot belang aan het kunnen maken van eigen afwegingen in haar stemgedrag, zonder beknottende fractiediscipline.

De Nordic Green Left is de enige groep waar we in alle vrijheid kunnen stemmen wat we willen en we tevens groene voorstellen kunnen doen. In deze fractie kunnen wij vasthouden aan onze idealen en kunnen wij een aanjagersrol innemen met betrekking tot dieren, natuur, klimaat en milieu.

Binnen de groep Nordic Green Left wordt onze Partij voor de Dieren op alle mogelijke manieren ondersteund in het uitdragen van onze unieke boodschap.

De Nordic Green Left werkt samen met de groep GUE. De Partij voor de Dieren zit in de Nordic Green Left en niet bij GUE, waar de communistisch georiënteerde partijen zitten. Dat Nordic Green Left samenwerkt met GUE vinden wij geen probleem omdat we daar politiek gezien los van staan. De Nordic Green Left maakt het als enige Europese fractie voor alle partijen die lid zijn mogelijk om vast te blijven houden aan de eigen idealen en de politieke signatuur.

Alle Europese groepen hebben partijen die voor de Partij voor de Dieren geen natuurlijke partner zijn. Er is maar één groep waar het mogelijk is om een eigen positie te behouden zonder dat je verplicht wordt om mee te stemmen met partijen die verderaf staan van je idealen en dat is de Nordic Green Left.

Wat gaan we doen in de NGL: We hebben NGL verzocht het woordvoerderschap voor de landbouwcommissie aan ons toe te wijzen en dat verzoek is gehonoreerd. Anja krijgt de mogelijkheid om een commissie in te stellen die zich gaat buigen over dierenwelzijn en dierenrechtenkwesties.

Anja zal binnen deze fractie en ook naar andere fracties toe, de aanjagersrol willen innemen met betrekking tot dieren, natuur, klimaat en milieu. Ook de Europese focus op economische groei als oplossing zullen we op de agenda gaan zetten evenals onze groene eurokritiek.

Tot volgende week! Marianne