‘Reconstructie Teniersstraat’ blijft behouden

Met dank overgenomen van A.Th. (Adri) Duivesteijn i, gepubliceerd op woensdag 11 juni 2014, 20:46.
IMG_2904
Bron: Blog Adri Duivesteijn

Het reliëf ‘Reconstructie Teniersstraat’, op de hoek van de Abraham Boemaertstraat en de Van Dijckstraat in de Haagse Schilderswijk, blijft behouden. Het in 1987 door Berry Holslag gemaakte kunstwerk (in opdracht van het Volksbuurtmuseum) dreigde te verdwijnen, in verband met de sloop van de woningen. Juist omdat het kunstwerk tot doel had de geschiedenis en het karakter van de Schilderswijk ook na de Stadsvernieuwing levend te houden, zag - en zie - ik het als een momument; een herinnering aan de volksbuurt zoals die vijftig jaar terug nog in volle glorie bestond. In februari 2014 pleitte ik dan ook voor het behoud van de ‘Reconstructie Teniersstraat’: “Red de Schilderswijk is mijn oproep, want dit kunstwerk verbeeldt meer dan enkel de vroegere Teniersstraat. Het laat op concrete maar tegelijkertijd abstracte wijze - niet beklemmend of kunstmatig optimistisch - zien hoe de wijk vroeger functioneerde. 

 
foto (2)
Bron: Blog Adri Duivesteijn

In de afgelopen maanden zijn er gesprekken gevoerd om te kijken of en hoe aan deze oproep gehoor kon worden gegeven. Een initiatiefgroep - bestaande uit onder andere Eelco van der Waals, kunstenares Berry Holslag zelf en vertegenwoordigers van het Haags Historisch Museum, Stroom en het Gemeentemuseum - heeft er hard aan getrokken, en met succes. Er ligt een oplossing op tafel. Eerder deze week kon ik de gemeente Den Haag en woningcorporatie Haag Wonen berichten dat we met de toekomstige zelfbouwer Faisal Mirza tot overeenstemming zijn gekomen over de opname van het kunstwerk in het toekomstig ontwerp van zijn woning. Zo blijft de ‘Reconstructie Teniersstraat’ intact, op de plaats waar het al sinds 1987 te bewonderen is.

Ik hoop - en verwacht - dat er op basis van de getekende intentie-overeenkomst spoedig opdracht wordt gegeven tot het stutten van de muur, zodat het kunstwerk van Berry Holslag definitief behouden blijft. Als dat straks achter de rug is, kunnen wij terugkijken op een mooi stukje Stadsvernieuwing, waarbij oud en nieuw elkaar hebben gevonden.