Anti-abortus burgerinitiatief ‘One of Us’ krijgt geen steun Europese Commissie

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 29 mei 2014.

Sophie in ‘t Veld, D66-fractievoorzitter in het Europees Parlement, verwelkomt de duidelijke stellingname van de Europese Commissie tegen burgerinitiatief ‘One of Us’. One of Us wilde EU-subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, ontwikkelingshulp en volksgezondheid per direct afschaffen als daar de vernietiging van menselijke embryo’s in enige vorm bij komt kijken. In ‘t Veld: “D66 is verheugd dat de Europese Commissie zich duidelijk uitspreekt in deze baas-in-eigen-buik-discussie en het belang van seksuele en reproductieve gezondheid (SGRG) onderstreept. In het ethische debat over Europese vraagstukken is het essentieel dat de progressieve meerderheid zich laat horen, en pal staat voor onze moderne verworvenheden. Waarden zijn tenslotte niet aan grenzen gebonden. D66 zal zich ook komend mandaat blijven hardmaken voor SRGR binnen en buiten Europa, en voor wetenschappelijk onderzoek.”

Het initiatief ging prat op het beschermen van levens en ‘menselijke waardigheid’. In ’t Veld: “Geen EU-geld meer naar stamcelonderzoek, veilige abortussen voor verkrachte vrouwen in Congo of voorlichting aan sekswerkers in Oost-Europa. Daar stond het Europees burgerinitiatief One of Us voor. Dat heeft met waardigheid helemaal niets te maken.”

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt geen redenen te zien om financiering stop te zetten van Europese initiatieven om moedersterfte tegen te gaan en toegang tot veilige abortus te verbeteren. In ’t Veld is blij dat deze thema’s uit de taboesfeer worden gehaald: “SRGR is tot nu toe een witte vlek in de EU-gezondheidsstrategie, terwijl het zo’n wezenlijk onderdeel is van onze volksgezondheid.” D66 pleit dan ook voor het opnemen van SRGR in het EU-gezondheidsbeleid. Daarnaast onderlijnt de Commissie de voordelen voor de volksgezondheid van alle soorten van stamcelonderzoek.

In de toelichting stelt de Europese Commissie onder meer dat ‘alle EU-financiering waarborgen bevat voor het respecteren van menselijke waardigheid, het recht op leven en het recht op integriteit van de persoon’. In ‘t Veld: “Het is pure misleiding van het One of Us-initiatief om te stellen dat EU-geld naar onethische projecten zou gaan. Het is op zich heel positief dat er debat heeft plaatsgevonden over deze ethische kwestie, want het gaat niet over technocratische zaken, maar ik ben zeer tevreden dat het burgerinitiatief niet heeft geleid tot het ondermijnen van vrouwenrechten en de vrije wetenschap.”

In ’t Veld confronteerde ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Van Dalen met het One of Us-initiatief tijdens het NOS-lijsttrekkersdebat. Het fragment is hier te bekijken (vanaf 49’52).