Model European Parliament Luxemburg: een internationaal avontuur

Sfeerimpressie internationale MEP-conferentie 2014 in Luxemburg

Verslag van de deelnemers

Een delegatie vol heimwee zit nu op school te balen dat een van de meest spectaculaire weken uit hun leven voorbij is: de internationale MEP-conferentie Luxemburg 2014. Tien delegatieleden uit Nederland hebben meegedaan aan de internationale MEP-conferentie; samen met 150 open-minded, inspirerende en intelligente mensen uit 26 andere Europese landen. 

Programma

Tijdens de opening van de MEP-conferentie in Luxemburg had ik de eer om te speechen voor 150 gedelegeerden uit heel Europa, diverse excellenties, zoals de Duitse ambassadeur, en vele anderen. Niet veel later speechte Hare Koninklijke Hoogheid de groothertogin van Luxemburg voor ons op zeer inspirerende wijze. Een bijzondere opening van een zeer bijzonder Model European Parliament in Luxemburg. 

Ook hebben wij de Nederlandse ambassadeur en zijn staf ontmoet in de ambassade, waar ik erg veel van heb geleerd over de werking van de politiek en wat een ambassadeur daar voor rol in heeft. 

Committee meetings

In de week die volgde heb ik voor de vierde keer in mijn MEP-carrière een resolutie opgesteld, dit maal in een commissie die zich bezighield met vrouwenrechten. Een bijzondere commissie, omdat er maar twee mannelijke gedelegeerden in zaten. 

Doordat de vergaderingen op erg hoog niveau waren, leerde ik veel beter Engels spreken en ook mijn politiek inzicht ging weer stukken vooruit. Woensdag maakten we onze resolutie af en gingen we hiervoor lobbyen bij de andere gedelegeerden in het mooi uitgekozen Schengen, net over de Duitse grens. Donderdag begon de General Assembly/plenaire vergadering, in de Hemicycle, het oude Europees Parlement; wederom een prachtige locatie. 

General Assembly

Onze commissie heeft een bijzonder en zeer goed plan bedacht dat zich in de General Assembly staande heeft kunnen houden. Om dit te vieren zijn we die avond met alle gedelegeerden en vrijwilligers een avondje de stad in geweest; een internationale MEP-conferentie is dus een waanzinnige combinatie van professionaliteit en vriendschappelijke gezelligheid.

Vrijdag was dan toch echt de laatste dag, we begonnen weer met het plenaire debat, dat werd opgefleurd door een paar erg mooie tegen- en amendementspeeches van Nederlandse makelij. Hierna maakten wij ons op voor een legendarische afscheidsavond.

Afscheid van nieuwe, internationale vrienden

De volgende ochtend was dan het moment van afscheid echt gekomen: na mijn gastfamilie en nieuwe vrienden en vriendinnen gedag te hebben gezegd, zat de Nederlandse delegatie weer in de trein, terug naar vertrouwd grondgebied.

Bij dezen heb ik het dan wel geprobeerd, maar deze week was onbeschrijflijk! Bedankt MEP Luxemburg en bedankt MEP Nederland voor deze prachtige ervaring.

Voor mij begint nu alweer een nieuwe ronde van het MEP; ik heb de eer om als voorzitter nieuwe gedelegeerden te begeleiden in het opstellen en verbeteren van resoluties en om hen te begeleiden in de strijd naar een wonderlijke ervaring in een internationaal MEP-avontuur!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de internationale MEP-conferentie Luxemburg 2014 dankbaar gebruik gemaakt van de bijdrage van Maarten de Lange, Marten Koole en Joris van Iersel, delegatieleden Nederland. 

1.

Achtergrond

Ieder jaar worden er twee internationale MEP-conferenties i gehouden; één in het voorjaar en één in het najaar. Iedere keer buigen zo'n 160 jonge 'Europarlementariërs' uit de hele Europese Unie i en enkele kandidaat-lidstaten i zich gedurende een week over actuele Europese vraagstukken. Onderwerpen die ook in het echte Europees Parlement i spelen.

Dit keer werd de conferentie gehouden in Luxemburg, waarbij de school Lycée Aline Mayrisch de hoofdorganisator was. Op zaterdag 8 november verzamelden alle jongeren op het vliegveld of treinstation van Luxemburg-Stad, waarna ze naar hun gastgezinnen werden gebracht. De officële opening van de conferentie was op maandag, waar de groothertogin van Luxemburg, Maria Teresa Mestre de jongeren op inspirerende wijze toesprak. Ook de premier van Luxemburg, Xavier Bettel was aanwezig.

Het eerste deel van de week stond voor de jongeren vooral in het teken van commissievergaderingen en het opstellen van een resolutie over het onderwerp dat zij toegewezen hadden gekregen. Donderdag en vrijdag werd er tijdens de General Assembly in het Europees Parlement in Luxemburg flink gedebatteerd over de resoluties, waarna deze uiteindelijk in stemming werden gebracht. 

2.

Foto-impressie

Sfeerimpressie internationale MEP-conferentie 2014 in Luxemburg
Sfeerimpressie internationale MEP-conferentie 2014 in Luxemburg

Bekijk alle foto's van de internationale MEP-conferentie 2014 in Luxemburg.

3.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur verandert op reguliere basis van samenstelling.  

4.

Meer informatie