Kabinet, beken kleur over transparantie in Europa

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op zaterdag 17 mei 2014.

D66 heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gevraagd helderheid te geven over het kabinetsstandpunt over transparantie in de Europese Raad van Ministers. Vandaag lekte via Statewatch een document waaruit blijkt dat de juridische dienst van de Raad voorstelt af te wijken van het recente Access Info Europe-arrest. Daarin stelt het Europese Hof dat de lidstaten bij naam genoemd moeten worden in documenten waarin de landen een positie innemen over Europese wetgeving.

Sophie in ‘t Veld, D66-lijsttrekker voor het Europees Parlement, wil dat het kabinet kleur bekent en duidelijkheid geeft over de positie van Nederland. “De Europese ministers gaan nu beslissen of zij de cultuur van geheimhouding voortzetten, in strijd met het oordeel van het Hof, of dat zij eindelijk openheid van zaken geven. Europeanen hebben het recht te weten wat de ministers onderling bedisselen. De lidstaten moeten niet langer proberen onder het oordeel van het Europese Hof uit te komen”, aldus In ‘t Veld.

Begin april heeft Minister Timmermans (PvdA) de Tweede Kamer nog toegezegd zich in Europa te zullen inzetten voor zoveel mogelijk transparantie. In ‘t Veld reageert: “Minister Timmermans heeft zich meerdere malen uitgesproken voor meer openbaarheid van bestuur in Europa. D66 wil nu boter bij de vis.” D66-partijleider Alexander Pechtold stelde vandaag parlementaire vragen.

Sophie in ‘t Veld strijdt al jaren voor meer openbaarheid zowel binnen als buiten het Europees Parlement. Ze vocht geheimhouding binnen de Raad van Ministers aan voor het Europese Hof van Justitie, en kreeg bijval van de hoogste adviseur van die rechtbank. De uitspraak wordt later dit jaar verwacht.

(Foto: Flickr Creative Commons: Minister-president)