"Maak meer werk van biobased" - Hoofdinhoud
Europarlementariër Van Nistelrooij vindt dat Bergen op Zoom en de regio te weinig opschieten met de ‘biobased economy’.
BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom en de regio maken te weinig haast met het initiatief voor ‘biobased economy’. Het gaat te traag en het blijft te vaag. De regio dreigt daardoor kansen en geld uit Brussel te verspelen.
Dat is de boodschap die europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) zaterdag had voor burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom.
De CDA-karavaan voor de Europese verkiezingen (met onder anderen lijsttrekker Esther de Lange en het Brabantse europarlementslid Van Nistelrooij) deed zaterdag Brabant aan, als laatste provincie. Als locatie was gekozen voor Bergen op Zoom vanwege de geweldige economische en sociale schok die de sluiting van Philip Morris daar teweeg brengt.
Petter vroeg de europarlementariërs om concrete maatregelen voor zijn getroffen stad en regio. „Hoe komen we van plannen tot daden? Het gevaar is dat het in abstracties blijft hangen.”
Van Nistelrooij kaatste de bal terug: stad en regio en het betrokken bedrijfsleven en onderwijs trekken zelf niet hard genoeg aan het project biobased economy (kort gezegd producten maken uit groene grondstoffen). Dat kansrijke initiatief kan het banenverlies bij Philip Morris compenseren. „Mijn oproep is: pak dóór. Ga van praten naar uitvoeren.”
In een toelichting aan BN De-Stem zegt Van Nistelrooij - rapporteur in het europarlement voor ‘biobased’ - dat er in Brussel 200 tot 300 miljoen euro aan fondsen ligt te wachten. „Dit kan 3.000 banen opleveren. Om dat geld binnen te halen, moet je wel met uitgewerkte voorstellen komen. Daar zie ik te weinig van. Er is, drie weken geleden, alleen een globale koepelvisie ingediend. En als je met vage plannen komt, dan krijg je niets. De regio dreigt geld en kansen te laten liggen.”
De biochemie-campus bij Sabic in Bergen op Zoom moet in zijn ogen snel uitgroeien tot het echte middelpunt van ‘biobased’. „Zorg dat dáár het onderwijs is geconcentreerd en niet bij Avans in Breda. Er moeten meer nieuwe, kleine bedrijven komen, die echte dingen maken. Dan trek je weer andere bedrijven en kennis aan en komt de zaak in beweging.”
In Frankrijk, Duitsland, Spanje en Polen en buiten Europa wordt ook gewerkt aan biobased-initiatieven, waarschuwt Van Nistelrooij. „Daarom zeg ik: doe het, en doe het nu. Werk écht samen in deze regio en blijf niet tegelijk een beetje concurrent van elkaar. Anders ben je het hier straks kwijt en zijn anderen ermee aan de haal. Die wachten niet op jou.” Het CDA-Brabant is er niet in geslaagd Van Nistelrooij hoog op de kieslijst te krijgen: zevende slechts. Alleen met voorkeursstemmen behoudt hij zijn zetel.
“ Je moet wel met uitgewerkte voorstellen komen. Daar zie ik nog te weinig van" aldus Lambert van Nistelrooij, CDA
door Arthur ’t Hart arthurthart@bndestem.nl | BNDeStem
Publicatie
Daarnaast presenteerde Van Nistelrooij ook zijn nieuwe publicatie waarin hij inhaakt op het biobased thema en de rol van West-Brabant en Zeeland.
• Bekijk: Publicatie Samen uit de crisis