Strenger optreden tegen malafide uitzendbureaus

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op dinsdag 13 mei 2014, 12:05.

Er komen meer maatregelen om malafide bureaus in de uitzendbranche aan te pakken. Deze bureaus hebben als enig doel mensen onder te betalen en de wet te overtreden. Ze veroorzaken daarmee menselijk leed en verpesten de arbeidsmarkt. Bovendien loopt de schatkist belastinginkomsten mis. Om fatsoenlijk en eerlijk uitzendwerk te waarborgen gaan we de uitzendsector strenger controleren en kunnen bureaus die de fout in gaan rekenen op hogere boetes.

De afgelopen jaren hebben we in samenwerking met de uitzendsector grote stappen gezet om louche bureaus aan te pakken. Zo is er voor ruim honderd miljoen euro aan sancties opgelegd. Ook de sector zelf zet stappen. Daarvoor verdienen ze complimenten, maar ik verwacht meer. Te veel ondernemingen gaan nog in de fout, ook gecertificeerde uitzendbureaus. Daarvan zijn werknemers de dupe.

De Inspectie SZW, de Belastingdienst en het UWV gaan de branche daarom gerichter controleren en het speciale interventieteam blijft ook na 2014 actief. Ook de sector zelf neemt maatregelen. De toetsing voor het keurmerk wordt onafhankelijker en de lat om een certificaat te krijgen komt hoger te liggen. Naleving van de cao wordt een belangrijk onderdeel van het keurmerk. Als bureaus zich niet aan cao-afspraken houden, krijgen ze geen certificaat. Mocht er binnen de sector binnen een jaar geen verbetering optreden, dan is een vergunningsysteem een alternatief om uitzendbureaus aan de regels te houden.

Het is duidelijk dat de problemen bij de uitzendbureaus niet zomaar uit te roeien zijn. Veelal gaat het om dezelfde personen, die telkens weer ergens anders opduiken en doorgaan met deze serieuze vorm van criminaliteit. Daarom gaan we het hen lastiger maken om een uitzendbureau op te kunnen richten en mensen uit te buiten voor eigen gewin.

De personen achter deze bureaus krijgen zelf een boete voor de kiezen, zodat zij de dans niet kunnen ontspringen als ze hun bedrijf failliet verklaren en vervolgens op dezelfde voet verdergaan. Zodra deze types een nieuw bureau op willen starten, krijgen we een melding van de Kamer van Koophandel en houden we ze goed in de gaten. Zo maken we onze arbeidsmarkt gezonder en eerlijker.