Uitspraak in Google-zaak baanbrekend voor privacybescherming

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 13 mei 2014.

Europees D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld is verheugd over de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Google versus de Spaanse gegevensbeschermingsautoriteit: "Met deze uitspraak stelt de rechter dat een zoekmachine geen simpel doorgeefluik is van persoonsgegevens, maar ook aansprakelijk kan worden gesteld voor de verwerking ervan. Internetgebruikers hebben nu meer zekerheid over het recht om in sommige gevallen informatie te laten verwijderen, het zogenoemde ‘recht om vergeten te worden.’ In de praktijk zal nog verder moeten worden afgetast waar de grenzen van het recht op privacy liggen. Het drukt ons in elk geval weer met de neus op het feit dat informatie ons in het internettijdperk nog heel lang kan achtervolgen, en dat het recht op privacy steeds belangrijker zal worden in ons bestaan."

Daarnaast heeft de rechter nu klip en klaar gesteld dat op Europees grondgebied de Europese wet geldt. "Google valt onder de Europese wet, ook al is het een Amerikaans bedrijf. Dat is goed nieuws. Terwijl de Europese Commissie laks toeliet dat de Amerikanen feitelijk hun wetten toepassen op Europees grondgebied", zegt In ’t Veld.

Tegenwicht

De rechter benadrukt dat Google zich aan de Europese privacyregels moet houden, ook al vindt de daadwerkelijke verwerking van Europese persoonsgegevens plaats in de Verenigde Staten. Zodra een bedrijf zich specifiek richt op Europese gebruikers, dan gelden Europese regels. "Het is voor het eerst dat Europa tegenwicht biedt aan de Amerikanen die de hele wereld als hun rechtsgebied beschouwen. Met deze uitspraak kunnen Europeanen erop rekenen dat Europees recht geldt op Europees grondgebied", aldus In ’t Veld.

Gisteren lanceerde D66 het Europese 10-punten actieplan voor de bescherming van privacy.