Onmiddellijke opschorting Safe Harbour-akkoord met de VS

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 15 januari 2014.

Europees lijsttrekker Sophie in ’t Veld roept op tot onmiddellijke opschorting van het omstreden Safe Harbour-akkoord. Vandaag debatteerde het Europees Parlement met Eurocommissaris Reding (Justitie) over de datadeal die de verwerking van Europese consumentengegevens in de VS faciliteert.

“Op papier biedt het akkoord een veilige haven voor Europese consumentengegevens, in de praktijk is het zo lek als een mandje. De handhaving door de VS schiet al jaren zwaar tekort en het Safe Harbour-privacykeurmerk wordt structureel misbruikt. Safe Harbour moet met onmiddellijke ingang worden opgeschort, totdat er echte waarborgen zijn voor de Europese burger.”

Wettelijk kader

In ’t Veld: “Het bedrijfsleven zit al jaren klem tussen conflicterende rechtsgebieden. Safe Harbour zou deze kloof moeten overbruggen, maar in de praktijk biedt het akkoord alleen juridische rugdekking voor bedrijven, geen rechtsbescherming voor burgers.” Onmiddellijke opschorting van Safe Harbour zal betekenen dat bedrijven geen wettelijke dekking meer hebben voor de verwerking van Europese persoonsgegevens in de VS. “D66 roept bedrijven op druk uit te oefenen op de Europese Commissie en de regeringen om dit probleem onmiddellijk op te lossen. De Europese commissie laat de zaak veel te lang doormodderen. Het voorstel van Reding om de reactie van de Amerikanen af te wachten tot de zomer of zelfs daarna is voor D66 onbespreekbaar”, zegt In ’t Veld.

SWIFT

Safe Harbour is het tweede EU-VS akkoord dat door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden aan het wankelen is gebracht. Eerder raakte het akkoord over de uitwisseling van bankgegevens (SWIFT) in opspraak, omdat de Amerikaanse inlichtingendienst zou hebben ingebroken in de SWIFT-hoofdserver in Zoeterwoude. Oktober vorig jaar schaarde het Europees Parlement zich achter het opschortingsvoorstel van de D66′er. In ’t Veld: “De toon is gezet, Europa mag geen genoegen nemen met schijnakkoorden. Alle datadeals met de VS zijn een wassen neus totdat de Amerikanen openheid van zaken geven.”