EU moet zich hardmaken voor homo’s in het buitenland

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 16 januari 2014.

D66 wil dat de EU meer doet om wetgeving tegen lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en interseksuelen (LHBTI) in de wereld te bestrijden. Op initiatief van Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld en Marietje Schaake stemt het Europees Parlement vandaag over een resolutie die anti-LHBTI-wetgeving buiten de EU aan de kaak stelt.

In Oeganda, Nigeria, India en Rusland werden recentelijk wetten ingevoerd die homoseksualiteit strafbaar maken.

Verwoestend

In ’t Veld, vicevoorzitter van de LHBT-werkgroep in het Europees Parlement: “Met deze verschrikkelijke wetten in de hand worden levens verwoest. Anti-homowetten zijn een grove schending van fundamentele mensenrechten en tal van internationale verdragen. De EU moet hard werken om homo-emancipatie in eigen huis op peil te krijgen, en tegelijkertijd de positie van LHBTI’s via het buitenlandbeleid verbeteren.” Afgelopen dinsdag tekende de D66′er namens de Europese liberale fractie het Europees roze stembusakkoord. Met dit akkoord geeft D66 aan zich ook komende vijf jaar hard te maken voor de rechten van LHBTI’s binnen en buiten Europa.

Mensenrechten afdwingen

“De Europese Unie moet mensenrechten op het hoogste politieke niveau blijven aankaarten,” zegt Marietje Schaake. Ook heeft de EU in handelsverdragen met andere landen mensenrechtenclausules opgenomen die gebruikt kunnen worden om respect voor mensenrechten af te dwingen. “De EU heeft de instrumenten in huis en het politiek en economische gewicht om hard op te kunnen treden tegen landen die mensenrechten schenden, maar door een gebrek aan wilskracht van de lidstaten gebeurt dat bijna nooit. EU-buitenlandchef Ashton heeft een hele set beleidsinstrumenten tot haar beschikking, alleen een persbericht uitsturen is gewoon niet goed genoeg. We kunnen en moeten veel meer doen om van Rusland tot Nigeria LHBTI-rechten mensenrechten te laten zijn!”, aldus Schaake.