D66 steunt Spaanse vrouwen in demonstratie tegen abortusverbod

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 29 januari 2014.

Vanmiddag zal Europees lijsttrekker Sophie in ’t Veld deelnemen aan een demonstratie tegen de aanscherping van de Spaanse abortuswet. “De Spaanse vrouwen zijn een van de vele slachtoffers van de reactionaire wind die wereldwijd door de politieke agenda’s waait.

Ook in de Verenigde Staten en Hongarije is de toegang tot legale en veilige abortus verslechterd. Alleen Ierland zette recentelijk een bescheiden stap vooruit. Deze ultraconservatieve koers brengt de volksgezondheid in gevaar en verspreidt zich als een olievlek naar andere terreinen, zoals homorechten en stamcelonderzoek.” Begin deze maand sprak In ’t Veld zich tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg uit over deze kwestie (zie onderstaande video).

Ultraconservatieve lobby

In ’t Veld wijst op de groeiende rol van religieuze lobby: “De ultraconservatieve lobby gijzelt -te vaak met succes- ethische vraagstukken en zaagt wereldwijd aan rechten en vrijheden die we jaren geleden hebben verworven. Met hun reactionaire agenda ageren de lobbyisten tegen abortus, stamcelonderzoek en homorechten.” In ’t Veld noemt de invloed die deze groep uitoefent op de Europese politiek buitenproportioneel. “Deze groepering vertegenwoordigt niet de meerderheid, maar drukt desondanks een grote stempel op ethische vraagstukken. Het is niet verwonderlijk dat de anti-choice en anti-homolobby bij de ChristenUnie en SGP gehoor krijgt, maar zorgelijker is dat de gematigde Europese Christendemocraten zich steeds vaker aan hun kant scharen. Het is hoog tijd dat de progressieve meerderheid haar stem laat horen en opkomt voor progressieve waarden in Europa.”

Demonstratie

Om 17h00 vertrekt de stoet vanaf de Spaanse ambassade naar het Europees Parlement, waar In ’t Veld de demonstranten om 18h00 op het plein zal toespreken. De demonstratie is een initiatief van de Europese Humanistische Federatie, Europese vrouwenlobby, abortionright.eu en de International Planned Parenthood Federation (IPPF). Op 1 februari zal een zelfde soort demonstratie in Madrid, Parijs, Londen en Amsterdam worden georganiseerd.