Progressieve meerderheid moet zich laten horen in EU-homorechtendebat

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 3 februari 2014.

Morgen stemt het Europees Parlement over een initiatiefrapport tegen homohaat en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Europees D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld wil dat de progressieve meerderheid de ultraconservatieven tegenstanders van dit rapport van een helder en hoorbaar tegengeluid voorziet.

“D66 verwelkomt de inbreng van alle groepen in ethische discussies, ook die van de ultraconservatieven, maar de progressieve meerderheid moet zich wel luid en duidelijk gaan uitspreken. Na het baas-in-eigen-buik debat, probeert de conservatieve lobby ook dit anti-discriminatie initiatief in de kiem te smoren.”

Stevig geluid

“Het conservatieve activisme maakt duidelijk dat de EU allang niet meer een simpele douane-unie of uitsluitend een interne markt is, maar dat de discussie over de ethische dimensie van EU-beleid in alle hevigheid is losgebarsten”, aldus In ’t Veld. “De politieke unie, Europa als waardengemeenschap is een feit.” In ’t Veld, schaduwrapporteur en vicevoorzitter van de LHBT-Intergroup, benadrukt het belang van een hoorbare stem voor het anti-discriminatierapport voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI). “De helft van de LHBTI’s in Europa voelt zich gediscrimineerd. Dit rapport is dan ook een aanmoediging voor gelijke rechten en kansen voor LHBTI’s in EU-beleid, zoals we ook kennen voor Roma’s, gendergelijkheid en mensen met een beperking.”

Protestmails

“Mijn inbox ontploft van de protestmails. Deze ultraconservatieven zetten reeds verworven rechten en vrijheden onder druk en hun werkterrein breidt zich als een olievlek uit. De conservatieve koers van de SGP en ChristenUnie moge helder zijn, maar het is het CDA dat uiteindelijk de doorslag gaf voor het afwijzen van het Estrela-rapport. Ook de PVV steunt de conservatieven en noemt dit vervolgens anti-Europees. Het is hoog tijd dat het CDA en PVV kleur bekennen”, aldus In ’t Veld.