Europees Parlement achter D66-plan voor transparant Europa

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 20 februari 2014.

Fractievoorzitter in het Europees Parlement Sophie in ‘t Veld krijgt brede steun voor haar maatregelen om Europa open en transparanter te maken. “De EU ontwikkelt zich tot een volwassen politieke unie. Daar hoort openbaarheid bij.

Kiezers moeten kunnen volgen wat hun vertegenwoordigers en bestuurders doen. Het Europa van diplomaten en discretie en geheimhouding liggen achter ons.”

Goedkoper en makkelijker

Met de plannen die vandaag zijn aangenomen kiest het Parlement onder meer voor eenvoudigere procedures om in beroep te gaan tegen afgewezen WOB-verzoeken. Op dit moment kunnen journalisten en burgers alleen inzage krijgen via langslepende en vaak dure juridische procedures. In ‘t Veld: “Vijf jaar moeten procederen voor inzage in één document, is geen echte openbaarheid van bestuur, en bovendien een onnodige belasting van ons gerechtelijk apparaat. Burgers en journalisten zijn afhankelijk van klokkenluiders en lekken.”

Streng toezicht

Enkel strengere regels voor openbaarheid van bestuur zijn niet genoeg. Er is een cultuuromslag nodig. Daarom stelt In ‘t Veld voor in elke Europese instelling een onafhankelijke toezichthouder aan te stellen, die toezicht houdt en aanbevelingen doet. Ook wordt de oproep aan de lidstaten herhaald om eindelijk akkoord te gaan met een modernisering van de EuroWOB. Het dossier zit al jarenlang geblokkeerd, omdat het Parlement meer openbaarheid wil en de lidstaten en Commissie minder. In ‘t Veld: “In tijden van een diepe vertrouwenscrisis, is méér openbaarheid dringend noodzakelijk. Onbegrijpelijk en onvergefelijk dat de nationale regeringen dat blijven blokkeren.”

Het Europees Parlement stemt in maart plenair over het transparantierapport van In ‘t Veld. De D66′er strijdt al jaren voor meer openbaarheid zowel binnen als buiten het Parlement. Ze vocht geheimhouding aan voor het Europese Hof van Justitie, en kreeg vorige week nog bijval van de hoogste adviseur van die rechtbank. De uitspraak wordt later dit jaar verwacht.