Aanpak misstanden Europese seksbranche baseren op feiten - Hoofdinhoud
Morgen stemt het Europees Parlement over een voorstel om in heel Europa prostitueebezoek strafbaar te stellen. Europarlementariër Sophie in ’t Veld diende met andere collega’s een alternatieve motie in. In ’t Veld: “Er zijn afschuwelijke misstanden in de seksbranche, zoals mensenhandel, gedwongen prostitutie en seksuele slavernij, en veel geweld tegen vrouwen.
Deze zaken zijn al strafbaar. Strafbaar stellen van prostitutiebezoek voegt daar niks aan toe, maar duwt wel prostitutie verder in de anonimiteit.” D66 bepleit de meest effectieve methode om deze misstanden op Europees niveau tegen te gaan. “Niet ideologisch, maar effectief en gebaseerd op bewijs. We moeten zeker kritisch durven kijken naar de voors en tegens van ons eigen model. Maar de vooringenomen keuze voor het Scandinavisch model, dat de klant strafbaar stelt, is ongegrond”, aldus de D66’er.
Geen tunnelvisie
Het initiatiefrapport van sociaaldemocraat Honeyball (VK, Labour Party) pleit voor invoering van het Scandinavisch model in heel Europa. In ’t Veld: “Sekswerkers verdwijnen door criminalisering verder in de anonimiteit, dat is geen oplossing van het probleem. D66 wil op Europees niveau effectieve politie- en justitiesamenwerking en uitwisseling van best practice , profiteren van ieders kennis en ervaring om zo de rechten en veiligheid van sekswerkers te kunnen verbeteren.” Daarnaast moet meer strategisch bewijs worden ingewonnen voor de effectiviteit van het ene of andere model, voor verstrekkende conclusies te kunnen trekken, zoals ook de Nederlandse nationaal rapporteur mensenhandel, Corinne Dettmeijer, stelt. Ook het feit dat vrouwen meer risico lopen op armoede moet worden aangepakt.
Pooiers
Voor- en tegenstanders van het prostitutierapport laten van zich horen. “De lobby is hevig”, aldus In ’t Veld, “degenen die niet pleiten voor het Scandinavisch model worden zelfs uitgemaakt voor pooiers.” Honderden maatschappelijke organisaties en deskundigen lieten van zich horen, en droegen feiten en argumenten aan. Maar het Parlement lijkt verdeeld in twee kampen. “Teleurstellend”, vindt In ’t Veld, “in deze discussie moet het welzijn van sekswerkers centraal staan, dit is geen wedstrijd ver plassen over het beste prostitutiebeleid.”