Geef autobezitters vrije keuze in noodoproepsysteem

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 26 februari 2014.

D66 heeft tegen het verplicht inschakelen van eCall, het noodoproepsysteem in auto’s, gestemd. Fractievoorzitter Sophie in ’t Veld: “eCall kan bijdragen aan meer veiligheid, maar het is geen wondermiddel. Andere factoren, zoals de beschikbaarheid van nooddiensten en het bereik van het mobiele telefoonnetwerk spelen ook een rol.

D66 staat positief tegenover het systeem op zich, maar ziet geen reden tot een verplichting. Autobezitters moeten de keuze hebben het systeem aan of uit kunnen zetten wanneer zij dat willen.”

Veel onduidelijkheid

Er bestaat ook nog veel onduidelijkheid wat met de informatie van het apparaatje gebeurt. In geval van een ongeluk geeft het bijvoorbeeld de laatste drie GPS-locaties door zodat de route en snelheid ook zichtbaar zijn. “Wat als verzekeringsmaatschappijen ook toegang krijgen tot die informatie? Wat voor gevolgen heeft dat voor vervolging na een ongeluk of de hoogte van verzekeringspremies? Het is onbegrijpelijk dat weer een maatregel wordt ingevoerd die een forse inbreuk op de privacy maakt en onvoldoende doordacht is”, aldus In ’t Veld.