Grondrechten doorslaggevend in vertrouwensstem voor nieuwe Europese Commissie - Hoofdinhoud
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met strengere waarborging van Europese grondrechten. Een belangrijk signaal, aldus Europarlementariër Sophie in ’t Veld: “De Europese gemeenschap van waarden wordt constant op de proef gesteld. In vrijwel alle lidstaten worden in meer of mindere mate de grondrechten geschonden, de burgervrijheden ingeperkt en de rechtsstaat ondermijnd.
Voor een volwaardige politieke unie moet niet alleen het Stabiliteitspact keihard worden nageleefd, maar ook het EU-Handvest van de Grondrechten en de fundamentele waarden neergelegd in het EU-Verdrag. De Europese Commissie mag zich niet verschuilen achter futiele juridische argumenten om niet in te grijpen bij grondrechtschendingen in de lidstaten.”
Aan de tand
Op initiatief van D66 zijn de thema’s abortus, euthanasie en wederzijdse erkenning van geregistreerde partnerschappen in het grondrechtenrapport verankerd. Ook de rechten van LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) en het belang van SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten) zijn dankzij D66 in het rapport opgenomen. “Als D66’er ben ik blij met de brede steun voor onze onderwerpen. In het najaar wordt het Europarlement gevraagd zijn vertrouwensstem te geven aan de nieuwe Europese Commissie. De stem van D66 zal afhangen van de bereidheid om de Europese grondrechten actief uit te dragen en te beschermen.”
Ethische dimensie
In ’t Veld benadrukt dat Europees beleid in de 21e eeuw een sterk ethische dimensie heeft gekregen. “Dat wil niet zeggen dat de EU automatisch bevoegdheden heeft om op allerlei terreinen wetten te maken, maar het is een illusie dat discussies over waarden daarom niet nodig zouden zijn in Europa. Mogen EU-subsidies ook gebruikt worden voor stamcelonderzoek? En valt onder EU-humanitair beleid ook abortus voor verkrachte vrouwen in Congo? Dit soort voorbeelden tonen aan dat beleid niet klinisch en technocratisch is, maar dat we ook op morele standpunten moeten innemen.” In ’t Veld noemt de bijdrage van de conservatieven inconsistent: “Enerzijds eisen ze op hoge toon een Europa breed prostitutieverbod, verwijzend naar de Europese grondrechten, maar ze verschuilen zich achter een subsidiariteitsargument om het recht op veilige en legale abortus te saboteren. Er bestaat niet zoiets als grondrechten à la carte , het gaat om fundamentele rechten die overal en voor iedereen moeten gelden.”