Europees Parlement trekt lessen uit onthullingen Snowden

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 12 maart 2014.

Vandaag stemde het Europees Parlement in met de aanbevelingen van het onderzoeksrapport waarin het massaal afluisteren van Europese burgers wordt bekritiseerd.

In ’t Veld, woordvoerder namens de liberale fractie en enige Nederlandse Europarlementariër die zitting had in de hoorzittingscommissie, is blij met de aanbevelingen. In ’t Veld: “Onschuldige burgers bespieden via hun eigen webcam, kritische journalisten de mond snoeren, klokkenluiders bedreigen of politieke oppositie dwarsbomen: we hebben het hier niet over dictatoriale staat in Verweggistan, maar over onszelf. Europa in de 21e eeuw. Het is buitengewoon teleurstellend dat de onthullingen van Snowden zijn beantwoord met een oorverdovend zwijgen van de nationale regeringen.”

Aanbevelingen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met betere rechtsbescherming voor Europese burgers, onder meer door de vandaag aangenomen privacywet, beter toezicht op geheime diensten, betere beveiliging van onze IT-systemen en minder afhankelijkheid van Amerikaanse internetbedrijven. In ’t Veld: “Geheime diensten hebben vrij spel, omdat hun dekmantel nationale ‘veiligheid’ ongedefinieerd blijft. Een vrijbrief om bevoegdheden steeds verder uit te breiden. Verbetering van het toezicht op deze diensten, zoals ook in Nederland besproken, is een voorwaarde voor een gezonde democratie. Journalisten, advocaten en politici moeten vrij, veilig en onbelemmerd kunnen functioneren.”

Opschorting akkoorden

Het Europees Parlement roept op tot opschorting van het omstreden Safe Harbour -programma, de datadeal die de verwerking van Europese consumentengegevens in de VS faciliteert, en het EU-VS akkoord over de doorgifte van bankgegevens (SWIFT). Een oproep om het akkoord over de doorgifte van passagiersgegevens (PNR) te beëindigen kreeg geen meerderheid.