Europese actie na invoering Afrikaanse antihomowetten

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 13 maart 2014.

Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld en Marietje Schaake pleiten voor Europese sancties na de recente invoering van antihomowetten in Oeganda en Nigeria. Vandaag stemt het Europees Parlement over een resolutie die oproept tot opschorting van het Cotonou-verdrag, het samenwerkingsverdrag tussen de EU en landen in Afrika, de Stille Oceaan en het Carïbisch gebied (ACS-landen). Verschillende Europese lidstaten hebben hun ontwikkelingshulp al aangepast, waaronder Nederland op aandringen van D66.

Lijn in het zand

De EU moet hier volgens Schaake een lijn in het zand trekken en een voorbeeld stellen. “De EU moet laten zien dat de mensenrechtenclausules die we opnemen in internationale verdragen er niet voor niks zijn. Die zijn bedoeld om mensenrechten af te kunnen dwingen en dat is precies wat we hier moeten doen”, aldus de D66′er. In de komende maand zijn er twee grote bijeenkomsten tussen Europese en Afrikaanse politici. Schaake: “De timing van deze resolutie is cruciaal, dit is een uniek moment om een sterk signaal te geven dat discriminatie en geweld op basis van seksuele geaardheid wat de EU betreft echt niet kunnen en dat er gevolgen zijn.”

Heksenjacht

In ’t Veld, vicevoorzitter van de LHBT-werkgroep in het Europees Parlement: “Deze homofobe wetten hebben een ware heksenjacht ontketend en zijn een voedingsbodem voor haat en discriminatie tegen de homogemeenschap. De EU moet staan voor haar waarden, ook in het buitenlandbeleid en consequenties verbinden aan de klopjacht op onschuldige burgers. Ondanks westerse druk hebben Nigeria en Oeganda de antihomowet bekrachtigd, nu is de EU aan zet.” In 2012 nomineerden D66 en de SP de Oegandese homorechtenactivist Frank Mugisha voor de Mensenrechtentulp. Ook tekende In ’t Veld namens de Europese liberale fractie het Europees roze stembusakkoord. Met dit akkoord geeft D66 aan zich ook komende vijf jaar hard te maken voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTi’s) binnen en buiten Europa.