Europese betaalmarkt winst voor consument en ondernemer

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op donderdag 3 april 2014.

Vandaag stemde het Europees Parlement in met een hervormingspakket voor Europese betalingen. Goed nieuws, aldus Europees D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld: “Consumenten en ondernemers mogen niet langer de prijs betalen voor de ontbrekende Europese betaalmarkt. Pinnen, creditcardgebruik, e-betalingen in Europa: het moet makkelijker, goedkoper en veiliger.”

E-betalingen

Betalen via mobiele telefoon of tablet wordt momenteel in Nederland uitgerold. Eind 2014 zal zo’n 30 procent van de Nederlandse ondernemers mobiele betalingen kunnen accepteren. In ’t Veld: “Dit hervormingspakket voor de Europese betaalmarkt biedt de benodigde bescherming voor nieuwe betaalmethoden via het internet. Dat schept ruimte voor het ontstaan van nieuwe, veilige, goedkope en makkelijke betaalinstrumenten en is tegelijkertijd een boost voor de Europese digitale economie. E-commerce biedt enorme economische groei en banengroei.”

Einde duopolie

Jaarlijks betalen ondernemers € 10 miljard aan servicekosten voor kaartbetalingen, deze kosten worden deels doorberekend aan de consument. “Creditcardmaatschappijen VISA en Mastercard houden er mistige servicekosten voor creditcardtransacties op na die zij kunstmatig hoog houden. D66 is verheugd dat het Europees Parlement een einde maakt aan het doorberekenen van deze servicekosten aan de consument door een Europees prijsplafond in te stellen.” Nederland heeft al een goed functionerend betaalsysteem met lagere tarieven, dankzij een amendement van D66 kan Nederland hieraan vasthouden.