Eerlijke beloning voor vrouwen - Hoofdinhoud
Zaterdag is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat geheel in het teken van de rechten en de positie van de vrouw. Dat is in de 21e eeuw nog steeds nodig. En inderdaad, mijn moeder werd nog ontslagen op de dag van haar huwelijk. Die tijd ligt gelukkig achter ons. We hebben als vrouwen al vele stappen gezet, maar we zijn er nog altijd niet. Er zijn genoeg ambitieuze vrouwen die een eerlijke en gelijke behandeling verdienen maar nog niet krijgen. Daar wil ik in Europa verandering in brengen.
Vanaf deze week gaan vrouwen in Nederland pas hun eerste loon van 2014 verdienen. Hebben zij soms allemaal een lange vakantie gehouden? Waren ze allemaal op onbetaald zwangerschapsverlof? Nee. De reden is dat vrouwen in Nederland gemiddeld 18.5% minder verdienen dan mannen. Dat komt neer op ruim twee maanden voor niets werken. Iets wat we niet mogen accepteren.
Het is waar dat vrouwen gemiddeld lager zijn opgeleid of minder werkervaring hebben, maar als je deze factoren laat meewegen houd je nog steeds een verschil van ruim 8 procent over. Het probleem is het grootst in de private sector, maar ook de overheid maakt zich er schuldig aan. Maar daar gaat, als het aan de PvdA ligt, verandering in komen. Wij pleiten voor een regeling in heel Europa die de loonkloof met minimaal 2 procent per jaar vermindert. Zodat mannen en vrouwen straks dezelfde beloning krijgen voor hetzelfde werk.
Zaterdag ben ik in Middelburg waar al de hele week Henriette ‘Rode Jet’ van der Meij terecht de aandacht krijgt. ‘Rode Jet’ was in 1885 de eerste vrouwelijke journalist van ons land. Ook stond zij in 1905 samen met anderen aan de wieg van de eerste sociaaldemocratische vrouwenclub in Amsterdam. Daarna ga ik door naar Haarlem waar ons geweldige raadslid Marceline Schopman in de race is voor de titel Beste Raadslid van Nederland. Een reis door de geschiedenis van de 19de naar de 21ste eeuw. Je ziet de gigantische stappen die vrouwen in Nederland hebben gemaakt.
We zijn er nog niet, maar er is ook reden voor vrolijkheid. In heel Nederland staan getalenteerde jonge vrouwen op om de politiek in te gaan. Gelukkig ook velen van hen als lijsttrekker voor de PvdA. Zo kwam ik in Breda Miriam Haagh tegen en ging ik in Arnhem met Martien Louwers langs de deuren. Ook denk ik aan Marinka Mulder, slechts 25 jaar oud en nu al lijsttrekker in Culemborg. Of neem Liesbeth Lubberink; de eerste vrouwelijke lijsttrekker in Staphorst.
We zullen moeten blijven vechten. Vechten tegen ongelijke behandeling. Tegen mishandeling, uitbuiting en discriminatie. En voor gelijke rechten in alle landen van Europa, en de wereld. Met zulke goede vrouwen komen wij er wel.