Stemhulp voor alle 28 Europese lidstaten - Hoofdinhoud
Na de stormachtige Gemeenteraadsverkiezingen zijn de Europese Verkiezingen van 22 mei alweer in aantocht. Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit voor de koers van Europa. Hoe komt Europa uit de crisis? Welke politieke partijen vormen straks de meerderheid in Europa? Voor kiezers die nog niet precies weten welke partij ze moeten stemmen biedt Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam een helpende hand: in alle 28 lidstaten is een stemhulp.
Op donderdag 24 april 2014 was in Den Haag de officiële lancering van Het Nederlandse Kieskompas voor de Europese verkiezingen. Dit werd tegelijkertijd (internationaal) gelanceerd met Kieskompassen in de andere 27 lidstaten. In alle lidstaten werkten wetenschappelijke teams mee aan dit EUVOX-project.
Inhoudsopgave
Jongeren die voor de eerste keer mogen stemmen, vulden het Kieskompas in. De ontknoping werd ingeleid door Kieskompas directeur André Krouwel.
De lancering begon met een paneldiscussie, georganiseerd door Coolpolitics, over de invloed van internet op de democratie in Europa en het gevoel van onbehagen bij veel kiezers. Onder leiding van presentator Jelte Sondij sprak het panel over de vraag waarom zo veel burgers in Europa het vertrouwen hebben verloren in Europese eenwording.
Vergroten stemhulpen zoals Kieskompas de kennis van burgers of hebben ze een ongewenste invloed op de verkiezingscampagne? Leidt E-democratie tot meer participatie en politieke interesse of slechts tot ‘slack-tivism’, nietszeggende, kortstondige deelname zonder echte betrokkenheid?
Na afloop van dit evenement vond een debat over de Europese Verkiezingen plaats. Sprekers waren ondere andere Agnes Jongerius i (PvdA), Saïd El Khadraoui i (SP.A), Cora van Nieuwenhuizen i (VVD) en Tom Vandenkendelaere i (CD&V).