Europees Parlement bindt strijd aan met plastic afval
Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ingestemd met verregaande maatregelen die de hoeveelheid plastic afval verder moeten terugbrengen. Lidstaten krijgen de opdracht binnen nu en vijf jaar het verbruik van plastic tassen voor éénmalig gebruik met 80% te verminderen. Ik onderhandelde namens de Europese sociaaldemocraten over deze maatregelen. Door de toenemende plasticvervuiling, die vooral de zeeën en oceanen bedreigt, werd het tijd om bindende afspraken te maken.
De vandaag aangenomen richtlijn bepaalt dat lidstaten binnen vijf jaar 80% minder plastic tasjes moeten gebruiken. Om dat te bereiken moet er in winkels waar voedsel wordt verkocht, zoals supermarkten, betaald worden voor het plastic tasje. Het mes snijdt hier aan twee kanten: klanten zullen geneigd zijn zelf een tas mee te nemen als ze boodschappen gaan doen, wat een hoop plastic scheelt op jaarbasis. En de winkeleigenaren hebben aan de verkoop van betere en duurzame tasjes een extra inkomstenbron en worden dus niet benadeeld.
Ik ben blij dat het voorstel van de conservatieve partijen om de fastfood sector een uitzondering te geven, het niet gehaald heeft. Als er een groep is die veel plastic verbruikt zijn het wel de fastfoodketens.
Verder mogen lidstaten zelf bepalen hoe ze de 80% reductie in vijf jaar behalen. De Europese Commissie toonde in november aan dat Europeanen gemiddeld 200 tasjes per jaar gebruiken. Het aantal gebruikte plastic tasjes per land loopt enorm uiteen. Een Est gebruikt per jaar meer dan 500 plastic draagtassen, waar de Ier er nog geen vier gebruikt. De verklaring voor deze verschillen zit hem, ook volgens de Europese Commissie, uitsluitend in de bereidheid tot maatregelen door de overheid.
- 1.Judith Merkies (1966) was van 14 juli 2009 tot 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Zij maakte namens de PvdA deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), tot er in 2014 een conflict ontstond met haar partij. In 2009 was zij met voorkeurstemmen gekozen. Mevrouw Merkies was werkzaam als programmanager MEDIA-programma bij de Europese Commissie en was onder meer directeur van Federatie Filmbelangen en executive manager European Music Office. In het Europees Parlement hield zij zich onder andere bezig met innovatie en duurzaamheid.