Stevige aanpak misstanden vrij verkeer personen

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 16 april 2014, 13:38.

D66 wil dat de misstanden in het vrij verkeer van personen worden aangepakt en verwelkomt het akkoord dat bereikt is tussen het Europees Parlement en de Europese raad waarmee de handhaving wordt versterkt. “Vrij verkeer en open grenzen zijn essentieel voor de welvaart in Nederland. Steeds meer obstakels binnen de Europese interne markt worden afgebroken, dat betekent meer kans op werk en economische groei.

Maar we moeten er wel voor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, een stevige Europese aanpak van uitbuiting en schijnconstructies is echt nodig”, aldus Sophie in ’t Veld en Steven van Weyenberg.

Versterken handhaving

D66 is tevreden dat de Europese Commissie streng zal toezien op de naleving van de regels en zal zorgen voor een gelijk speelveld. In ’t Veld: “De regels zullen leiden tot betere en meer gelijke uitvoering van Europese afspraken tussen de lidstaten. In plaats van een lappendeken aan uitvoeringsregels en grote ongelijkheid, zoals de socialisten wilden.”

Gebruik de instrumenten die je hebt

Ook in Nederland is een steviger aanpak van uitbuiting van arbeidsmigranten gewenst. Van Weyenberg: “Minister Asscher waarschuwt voor een ‘code oranje’, maar volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft hij al voldoende instrumenten om de wet te handhaven en uitbuiting van arbeidsmigranten te voorkomen. Het is belangrijk dat hij die instrumenten gebruikt. Zo kunnen we de voordelen van het vrije verkeer van werknemers ten volle benutten, terwijl we uitbuiting tegengaan.”