Oekraïne: het leger grijpt in

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 15 april 2014, 2:28.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hans van Baalen

De Oekraïense actie tegen separatisten in het oosten is begonnen. Verslaggever Rudy Bouma is in het gebied en doet verslag. Verder een gesprek met Merkel's kabinetchef Peter Altmaier, Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) reageert en militair-adviseur Frank van Kappen is te gast.

Kijk hier de uitzending terug

Veroordelen

De Russische president Poetin wil dat de VN en de internationale gemeenschap het optreden van het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne veroordelen. Het leger heroverde daar een vliegveld op pro-Russische bezetters en maakt aanstalten om ook op andere plaatsen een eind te maken aan pro-Russische bezettingsacties.

In een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde Poetin het optreden van Kiev ongrondwettelijk.

Bezorgd

Het Russische ministerie van Defensie zei eerder vandaag diep bezorgd te zijn over de berichten dat er bij het vliegveld van Kramatorsk slachtoffers zijn gevallen. "Het lijkt erop dat het slechtst mogelijke scenario zich aan het ontwikkelen is", zei een woordvoerder.

President Toertsjinov van Oekraïne zegt dat regeringstroepen het regionale vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk hebben veroverd op de pro-Russische bezetters.

Beschermen

"Vannacht is de operatie begonnen in het noorden van de regio Donetsk. Die zal gefaseerd en verantwoordelijk verlopen. Doel van de actie, en dat wil ik nog eens benadrukken, is om de mensen in Oekraïne te beschermen."Dat zei interim-president Aleksandr Toertsjinov vandaag.

Poetin's waarschuwing

De Russische president Poetin waarschuwde Kiev diverse malen tegen het gebruik van geweld. Volgens Poetin mag Rusland ingrijpen om de etnische Russen in Oekraïne te beschermen. Donetsk is een van de brandhaarden van het verzet tegen de regering in Kiev. Pro-Russische activisten strijden er voor aansluiting bij Rusland.

Gevechten

Al dagen bezetten pro-Russische betogers overheidsgebouwen in verschillende steden in het oosten van Oekraïne. Ook zijn politiekantoren ingenomen. Interim-president Toertsjiov kondigde al twee ultimatums af, die werden genegeerd door de bezetters.

Gisteren escaleerde de situatie. In verschillende steden vielen gewonden. Bij de gevechten in Slavjansk is een medewerker van de Oekraïense veiligheidsdienst gedood. Vijf andere leden van de veiligheidsdienst raakten gewond, meldt minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken.

Obama

President Obama en zijn Russische collega Poetin hadden opnieuw telefonisch contact over de situatie in Oekraïne. Obama uitte in het gesprek zijn zorgen. Hij vroeg Poetin om al zijn invloed aan te wenden om de bezetting van overheidsgebouwen door pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne te beëindigen.

De Verenigde Staten willen nog altijd een diplomatieke oplossing, maar volgens Obama draagt Rusland nog niet bij aan een dergelijke oplossing. Hij vroeg Poetin om de Russische troepen bij de grens met Oekraïne weg te halen.

Genève

Donderdag zijn er in Genève gesprekken over de crisis tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne en de buitenlandcoördinator van de EU.