Uitspraak EU-Hof over opslag metadata sterkt D66-standpunt privacy

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 8 april 2014.

D66 verwelkomt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de opslag van metadata. Europees D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld: “Eindelijk heeft ook de Europese rechter bevestigd wat velen, waaronder D66, al zeiden: de richtlijn Bewaarplicht Telecomgegevens, die voorziet in de grootschalige opslag van metadata zonder enkele aanleiding, is een onnodige en disproportionele inbreuk op onze grondrechten.”

Tik op de vingers

“Het is goed dat de wetgever een tik op de vingers krijgt”, aldus In ’t Veld. “Nu kunnen we eindelijk deze ondeugdelijke wet schrappen. Toekomstige wetten voor de bestrijding van terrorisme moeten de toets van de rechtsstaat en de burgerrechten kunnen doorstaan.” Tegelijkertijd wijst de D66’er erop dat het geen gewoonte moet worden dat rechters het enige tegenwicht zijn van politiek opportunisme: “Politici moeten instaan voor wetten die passen binnen de kaders van de rechtsstaat.”

Nut

Het nut van de richtlijn is op zijn minst onduidelijk, omdat de verplichte evaluatie niet is uitgevoerd. In ’t Veld: “De lidstaten blijven in gebreke en leveren geen gegevens aan over de resultaten die zijn behaald. Deze richtlijn jaagt bedrijven en overheden op kosten, slaat gegevens van onschuldige Europeanen op zonder aanleiding of verdenking en het nut is volstrekt onduidelijk. Zo’n richtlijn moet van tafel. Het is absurd dat de minister deze richtlijn blijft verdedigen, terwijl zijn partij roept dat Brussel geen onnodige wetten moet maken.”