Strengere EU regels rond kerncentrales
Vanmiddag stemde het Europees Parlement voor strengere regels rond het beheer en de veiligheid van kerncentrales. "Deze wetswijziging is een direct gevolg van de ramp in Fukushima, ondertussen zo'n drie jaar geleden. De nieuwe regels moeten zorgen voor maximale veiligheid van de Europese kerncentrales", aldus PvdA-Europarlementariƫr Judith Merkies.
Na de kernramp in Fukushima besliste de Europese Unie om een stresstest te doen op alle kerncentrales in Europese lidstaten. Daarbij controleerden nationale nucleaire veiligheidsinstanties niet alleen installaties op hun eigen grondgebied, maar ook op dat van andere lidstaten. "Op basis van de aanbevelingen die daarop volgden besloot de Europese Commissie de richtlijn voor nucleaire veiligheid aan te passen," aldus Merkies.
De aanpassingen richten zich onder meer op aanzienlijk strengere veiligheidsvoorschriften bij de bouw van nieuwe kerncentrales en een streng toezicht van lidstaten op elkaars nucleaire centrales. "De gevolgen van een probleem in een kerncentrale houden zich niet aan landsgrenzen. Internationale samenwerking bij de veiligheidscontrole van centrales is dan ook onontbeerlijk."
Naast deze maatregelen wordt de veiligheid ook verbeterd door het verplichten van betere opleidingen voor personeel van nucleaire centrales en door strengere regels voor het bestuur van nucleaire veiligheidsagentschappen. Zo mogen deze vanaf nu geen enkele link meer hebben met private of publieke organisaties die betrokken zijn bij het gebruik of stimuleren van nucleaire installaties. Er komt ook meer betrokkenheid van omwonenden bij de bouw van nieuwe centrales en betere informatievoorziening voor de mensen in de buurt.
"De verbeteringen die aangebracht worden zijn goed voor de veiligheid. Desalniettemin pakken de maatregelen niet de kern van het probleem aan, namelijk dat nucleaire energie nooit volledig veilig kan zijn. Wat mij betreft heeft kernenergie geen toekomst, maar zolang kerncentrales actief zijn in Europa moet maximale veiligheid gewaarborgd zijn", aldus Merkies.
- 1.Judith Merkies (1966) was van 14 juli 2009 tot 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement. Zij maakte namens de PvdA deel uit van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), tot er in 2014 een conflict ontstond met haar partij. In 2009 was zij met voorkeurstemmen gekozen. Mevrouw Merkies was werkzaam als programmanager MEDIA-programma bij de Europese Commissie en was onder meer directeur van Federatie Filmbelangen en executive manager European Music Office. In het Europees Parlement hield zij zich onder andere bezig met innovatie en duurzaamheid.