De Groene Golf: Van bedenken naar produceren - Hoofdinhoud
Op 20 en 21 maart stond de Europese Top van regeringsleiders, tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel, in het teken van hoogwaardige en duurzame productie.
Wat is het geval? Europa heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van veel kennis over groene energie en het opslaan ervan. Maar vervolgens hebben we kennis verkocht en de productie naar Azië verplaatst. De lithium batterij is hier ontwikkeld, maar de gehele productie is weg. Onze zonnepanelen worden met Europese machines in China gemaakt. Ook was Nederland goed in de windmolentechnologie, maar daar is weinig meer van over.
Dit moet en kan anders. Zonne-en windenergie hebben zeker toekomst. Zeker nu Solliance in Eindhoven de geheel nieuwe generatie van dunne film zonnecellen ontwikkelen. Straks plak je een zonnecel uit flexibel materiaal op je auto of huis; de toepassingsmogelijkheden zijn legio. En wat te denken van Wetsus Leeuwarden, die samen met Redstack bouwt aan een energiecentrale tussen zout en zoet water aan de afsluitdijk.
Nederland kan kansen pakken door groen en groei te combineren. Tot nu toe zitten we in de Europese achterhoede als het om het aandeel duurzame energie gaat. Gelukkig zijn we nog niet helemaal van de kaart geveegd. Met het onlangs gesloten Nederlands Energieakkoord pakken we onze taakstelling weer op en kan het mes aan twee kanten snijden. Het ontwikkelen van de nieuwe generatie zonnepanelen én de productie ervan kan in ons eigen land gebeuren.
De EU gaat hoogwaardige productie stimuleren. Beter laat dan nooit. Het is goed dat Europa het roer omgooit. Tot nu toe waren de gasopbrengsten uit Slochteren zo groot dat de inspanning voor alternatieve energie onder de maat is gebleven. Maar de sterk groeiende afhankelijkheid van veel Europese landen ten opzichte van Rusland helpt een handje mee. Veel lidstaten zetten hun energiezekerheid nu hoger op de agenda. We willen niet afhankelijk zijn van een land dat met gas en olie buitenlands beleid voert.
We staan voor een nieuwe groene golf in Europa; daar kan Nederland een grote rol in spelen. Juist nu kan Nederland insteken op de nieuwe generatie zonne- en windenergie toepassingen en dit in ons voordeel omzetten. Hier gaan groen, groei en banen prima samen. Vanaf 2014 gaan we de EU fondsen hierop inzetten. Ook gemeentebesturen, provincies en waterschappen jagen deze ontwikkelingen aan.
Lambert van Nistelrooij, CDA Europarlementariër. Voor meer info: www.lambertvannistlerooij.nl
Voor een impressie van deze bijeenkomst klik op foto's: