Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 21 maart 2014

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 21 maart 2014, 12:09.

Referendum Krim

Namens de ALDE-fractie heeft Hans van Baalen, in de commissie voor Buitenlandse Zaken van het EP, de illegale machtsgreep op de Krim, het onwettige en partijdige referendum en de annexatie door Rusland onomwonden veroordeeld. Rusland heeft de Helsenki-akkoorden van 1975 (erkenning van de bestaande grenzen in Europa), evenals het Boedapest memorandum (erkenning territoriale integriteit van Oekraïne, ondertekend door Rusland) flagrant geschonden en hiermee de veiligheid en stabiliteit in Europa grote schade toegebracht.

Alleen gezamenlijke maatregelen van de VS en de EU kunnen Poetin van deze gevaarlijke koers afbrengen. Vermindering van de afhankelijkheid van Russische en Arabische olie en gas is een must, die zelfs gedeeltelijk losstaat van de huidige ontwikkelingen. Rusland is zeer afhankelijk van de export van energie. Hiermee snijdt het zwaard aan twee kanten.

Latijns-Amerika

Hans van Baalen ontving in Brussel een delegatie Latijns-Amerikaanse liberale politici en vertegenwoordigers van denktanks. Volgens Van Baalen spelen liberale politici en politieke partijen een vitale rol in de economische en politieke ontwikkeling van Latijns-Amerika, daar zij economische vrijheden combineren met burgerlijke vrijheden. In het Europees Parlement spande Van Baalen zich in voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru, dat en belangrijke impuls geeft aan zowel de Latijns-Amerikaanse als de Europese economieën.

Iran

Hans van Baalen heeft zich, namens de ALDE-fractie, in de commissie Buitenlandse Zaken van het EP, uitgesproken tegen een rapport over de relaties tussen de EU en Iran. In het rapport werd onder meer gepleit voor het normaliseren van de relaties met Iran door een Europese ambassade te openen in Teheran. Volgens Van Baalen is het hiervoor veel te vroeg. Eerst moet Iran laten zien dat het de afspraken uit het interim-akkoord naleeft en zijn nucleaire programma staakt. Het rapport werd in de commissie Buitenlandse Zaken verworpen. De VVD was tegen. D66 voor.

FDP Berlijn

Samen met de voorzitter van de Europese Investeringsbank, oud-staatssecretaris voor Europese Zaken van de BRD, Werner Hoyer sprak Van Baalen in Berlijn over de toekomst van de EU. Volgens Van Baalen toont de crisis rond de annexatie van de Krim door Rusland aan dat Europa intensief moet samenwerken op het gebied van buitenlands- en defensiebeleid. Ook moet er serieus werk worden gemaakt van een gemeenschappelijke energiemarkt, die energie-onafhankelijkheid en energievoorzieningszekerheid mogelijk maakt. Een handelsverdrag tussen de VS en Europa en een versterking van de NAVO passen in dit kader om de EU en daarmee Nederland minder afhankelijk te maken van Rusland en de Arabische wereld.