Urgenda regiotoer - Hoofdinhoud
Donderdagmiddag 6 maart kwam de Urgenda regiotour in Den Haag langs. Op het laatste moment werden twee programma onderdelen gewisseld. De gereserveerde tijd in mijn agenda was niet te ruilen. Dus in plaats van naar een discussieforum, ben ik op bezoek geweest in een energieneutrale woning op Ypenburg. Dat was misschien wel beter voor de inspiratie en informatie dan een discussieforum, bedacht ik me achteraf.
De eigenaar van de woning (Ronald van Wuijtswinkel, zie ook: www.changedriver.nl) vertelde wat er allemaal veranderd was aan het huis. Niet alleen de 36 zonnepanelen en de warmtepomp, maar ook andere lampen, douche, een elektrische auto en bewuster leefgedrag. Het gaf hem zichtbaar een goed en relaxt gevoel om op deze manier bij te dragen aan een betere wereld voor zijn dochters. En daarover vertelt hij graag en inspireert zo ook buurtbewoners om stapjes en stappen te zetten.
Ardo de Graaf vertelde bij het bezoek over meer huizen die bezig zijn met een energiesprong. Er was wat discussie of de doelstelling (1000 m3 gas) scherp genoeg was. Omdat er ook woningen mee doen die voor de oorlog zijn gebouwd, levert deze ambitie al veel bouwkundige ingrepen op. Zo’n woning aanpakken gaat in drie jaar, onder meer omdat “je de timmerman en loodgieter niet tegelijk in je woning wil”. Opvallende bijkomstigheid is de comfortwinst; het is nu gewoon lekkerder wonen in die huizen.
De gemeente Den Haag vertelde hoe ze stimuleert dat bewoners elkaar helpen en inspireren. En geeft bijvoorbeeld (heel praktisch) geld en hulp om als bewoners samen een project te starten.
Een eigen woning bezitter die zin heeft om verder te gaan dan de waterbesparende douchekop, en geld heeft om te investeren, kan dus echt een sprong maken. Maar hoe zit het dan met huurhuizen? Gelukkig vertelde de medewerker van de gemeente dat die niet vergeten worden. Huurders kunnen besparende middelen krijgen. Voorheen kreeg iedereen een standaard pakket, nu is het op aanvraag zodat er niets weggegooid wordt.
Urgenda liet helder zien wat er al gebeurt aan energiezuinige woningen. Maar dat is geen reden om achteruit te zakken. Toen ik later die week aan het canvassen was in een huurflat van elf verdiepingen met steunbalken op de galerij, zag ik weer hoe erg de stadsvernieuwing achterstand heeft opgelopen door de crisis. Om juist die voorraad aan te pakken vraagt veel. Geweldig wat bewoners (samen) doen en heel goed wat gemeentes als Den Haag oppakken. Maar we hebben meer nodig. Ook op provinciaal en nationaal niveau moeten we blijven werken aan energiezuinig wonen.
9 maart 2014