Radiocolumn februari: Brabant is hot - Hoofdinhoud
Het Comité van de Regio’s in Brussel heeft de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot de meest ondernemende regio in Europa voor 2014. De regio Eindhoven kreeg de titel van de slimste regio ter wereld en was onlangs in het nieuws als nummer drie van de meest aantrekkelijke investeringsregio’s in Europa. We moeten deze internationale prijzen echter niet zien als een lauwerkrans. Het is juist een aansporing voor de Brabantse aanpak.
Tijdens werkbezoeken in Groningen en Twente kreeg ik afgelopen maanden vragen over de achtergronden van de ontwikkelingen in zijn provincie. “Hoe komt het dat Brabant uitgroeit tot Europese kernregio en tweede verdiengebied van Nederland? Wat zit er achter het ‘Geluid van Zuid’ en wat kunnen wij daarvan leren?” Vragen die samenhangen met de zoektocht naar de echte dragers voor de welvaart, nu en in de toekomst.
We kennen in deze regio niet alleen excellent onderzoek. We weten die kennis om te zetten in producten én zijn ook nog in staat die producten te maken. In deze innovatieve keten zitten de banen en de verdienmogelijkheden, waar we het van moeten hebben. In plaats van patenten te verkopen aan het Verre Oosten, moeten we weer naar ‘Made in Europe’ in plaats van ‘Bedacht in Europa’.
Een goed voorbeeld is Wim van der Leegte, die in zijn bedrijf VDL ondernemerschap weet te combineren met verregaande mechanisering en robotisering en tegelijkertijd toch een flinke banengroei realiseert. Het voordeel van zijn aanpak is, dat we kennis en kunde in onze regio houden en klaar staan voor de nieuwe ontwikkelingen.
Ik ben ook betrokken bij andere voorbeelden. Naast ASML in Veldhoven (Chipsmachines) en Fuji in Tilburg (membraantechnologie) spreken de ontwikkelingen op de Helmondse Automotive Campus mij sterk aan. Hier wordt ingespeeld op de mogelijkheden die de nieuwe Europese satellieten bieden om auto’s intelligenter te laten rijden, met elkaar en met hun omgeving te communiceren en zo bij te dragen tot minder files, meer veiligheid en rijgenot. Hiervoor worden in de komende jaren via de samenwerking met het MBO, Fontys Hogescholen, TNO en het bedrijfsleven ook de juiste mensen opgeleid. Resultaat is dat de Europees Commissaris voor Regionale Ontwikkeling, Johannes Hahn binnenkort naar Helmond komt en bereid is Europese Fondsen in te zetten voor samenwerking met andere regio’s in de EU.
Het belang van de versterking van de hoogwaardige productie heeft ook Brussel overtuigd. In maart staat dit onderwerp centraal bij de Europese Top van regeringsleiders. Als hoofdonderhandelaar was ik direct betrokken bij de keuze om 40% van het budget van Europa in te zetten voor deze aanpak. Dat de achtergrond van mijn inzet was gelegen in Brabant, heeft de interesse gewekt van Europees Commissaris Tonio Tajani van Ondernemerschap. Hij komt daarom persoonlijk kijken, wat hier gebeurt. Brabant is hot, en dat merken we ook in Brussel.
Wilt u met mij over dit onderwerp in gesprek, kijk dan voor contactgegevens elders op deze website.