Akkoord rond Europese tabaksrichtlijn moet nieuwe rokers afschrikken - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement stemde vandaag in met een strengere tabaksrichtlijn. Hoewel ik eigenlijk nog verder wilde gaan, is dit goed nieuws voor de Europese volksgezondheid. Ons continent kent nog steeds het hoogste percentage rokers ter wereld, met vele vermijdbare doden tot gevolg.
De nieuwe tabaksrichtlijn is erop gericht roken in heel Europa minder aantrekkelijk te maken. Voortaan bedekken waarschuwingen in heel Europa ten minste 65% van het pakje. Daarnaast worden smaakjes als vanille en menthol gradueel uitgebannen en wordt het ´branden´ van sigaretten, om bijvoorbeeld jongeren of vrouwen aan te spreken, aan banden gelegd.
Ik was niet onder de indruk van de meelijwekkende verhalen van de tabaksindustrie, die zich actief probeerde te bemoeien met de richtlijn. Iedere roker helpt tegelijk mee aan het laten roken van de schoorsteen van de tabaksindustrie. Op dit moment maken de zes leidende tabaksmultinationals 25 miljard euro winst per jaar. Dat is meer dan de winsten van Coca-Cola, Microsoft en McDonalds bij elkaar opgeteld. Als de tabaksindustrie een land was, had het qua BNP de omvang van Polen.
Daarnaast heeft de EU kansen laten liggen rond het adequaat regeluren van elektronische sigaretten. E-sigaretten kunnen je van het roken afhelpen. Maar er zijn ook varianten verkrijgbaar die op zichzelf als genotsproduct dienen, zoals de op schoolpleinen populaire shisha-pen. Ik heb voorstellen ingediend om dit product beter te controleren op efficiëntie en veiligheid. Ook zouden de voorstellen ervoor moeten zorgen dat er in advertenties voor e-sigaretten alleen op stoppende rokers wordt gemikt. Deze voorstellen werden gesteund door de Raad en grote delen van het Parlement, maar zijn niet overgenomen.
Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/941602