Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 24 februari 2014, 11:36.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Succes! Onze motie is aangenomen om een einde te maken aan het levend aanhangen van kippen, kalkoenen en eenden voor de slacht! In Nederland worden ieder jaar ruim 450 miljoen kippen en eenden geslacht. In een groot deel van de slachterijen in Nederland worden deze dieren levend ondersteboven aan haken geslagen Het aanhangen van de dieren is wreed: het veroorzaakt angst en stress en is zeer pijnlijk door botbreuken en spierscheuren.

Het slachtproces gaat voor dieren altijd gepaard met angst, pijn en stress. Het ophangen van kippen en andere vogels is een wrede slachtmethode waarvan de Kamer nu zegt dat daar een einde aan moet komen. De staatssecretaris van Economische Zaken wilde deze methode alleen in Europa ter discussie stellen. De Kamer vindt dit onvoldoende en sprak zich gelukkig duidelijk uit voor een nationaal verbod.

Afgelopen week heb ik een motie ingediend voor het plaatsen van zonnecellen op en rond vliegveld Schiphol. Dit is goed voor het milieu en de veiligheid. Er is in Nederland een discussie gaande over de mogelijkheid dat grote vogels als ganzen in aanvaring komen met vliegtuigen. Tienduizenden ganzen zijn in de gehele provincie Noord-Holland vergast of doodgeschoten onder het mom van overlast en vliegveiligheid. Zinloos en wreed. Het gebied rond Schiphol is echter de afgelopen decennia zeer aantrekkelijk gemaakt voor ganzen door de teelt van eiwitrijke gewassen en graslanden. Gebieden met zonnecellen zijn dat niet. Zonnecellen zijn uitstekend toepasbaar rondom vliegvelden. Duitsland heeft al op vijf vliegvelden zonnepanelen geplaatst rond de landingsbanen en ook in Denver (VS) en Delhi plaatst men de panelen!

De internationalisering van de Partij voor de Dieren gaat door. In januari was ik in Portugal en nu liggen er weer twee uitnodigingen. Ik ga waarschijnlijk eind maart naar Madrid voor een bijeenkomst van PACMA, de Spaanse partij voor de dieren. En in april ben ik uitgenodigd om naar Cyprus te gaan om te spreken op een congres van de net opgerichte partij voor de dieren. Erg leuk! De partijen maken zich op voor de Europese verkiezingen 22 mei aanstaande en willen graag samenwerken om de kiezer duidelijk te maken dat Europa een heel andere koers moet gaan varen.

Dat bleek ook weer afgelopen week toen staatssecretaris Dijksma liet weten geen importverbod op foie gras (ganzen- en eendenlever van gedwangvoederde dieren) in te gaan voeren in Nederland omdat dat niet zou mogen van Europa. Europa is te vaak een excuus voor lidstaten om geen regels te maken voor een betere bescherming van dieren, natuur en milieu. Europa is ok regelmatig gewoonweg een hindermacht zoals nu met het gewenste importverbod op foie gras. Volgens haar mag dat niet van Europa.

Prachtig! Save every tree as if it’s the last.

Schokkend! Het Britse leger oefent met AK-47 vuurwapens op levende varkens. Ik heb samen met mijn collega Esther Ouwehand Kamervragen gesteld over het gebruik van levende dieren bij militaire oefeningen in Nederland.

Denemarken verbiedt onverdoofd ritueel slachten! Mijn wetsvoorstel voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten werd aangenomen in de Tweede Kamer, maar helaas verworpen in de Eerste Kamer. Ik ben op dit moment bezig met de voorbereidingen voor een nieuw wetsvoorstel. Volgend jaar zal er een nieuwe Eerste Kamer gekozen worden en dan wil ik het wetsvoorstel in de nieuwe Kamer graag verdedigen.

Een aantal weken geleden poste een Nederlandse boerin een foto van onderkoelde biggetjes die met hun oren aan een emmer met warm water vastgemaakt waren. Ik heb aan de staatssecretaris gevraagd of zij dit een voorbeeld vond van diervriendelijke veehouderij. Dat vond ze niet en wees op de oplossing van deze Canadese boeren.

En teken ook om wilde dieren in Malawi te beschermen tegen drones van jagers.

Tot volgende week,

Marianne