Gelijke arbeidsvoorwaarden voor payrollwerknemers
Payrollmedewerkers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers die normaal in dienst zijn bij dezelfde werkgevers. Ik ben dan ook zeer tevreden dat er vandaag Kamerbrede steun was voor mijn plan om arbeidsvoorwaarden van payrollwerknemers en andere medewerkers gelijk te trekken.
Bij een payrollconstructie werken mensen bij een bedrijf, dat hen inhuurt van een ander bedrijf waar ze op papier in dienst zijn. Op die manier vallen deze mensen niet onder dezelfde cao als hun collega’s die wel direct bij het bedrijf in dienst zijn. Vaak krijgen zij minder betaald, hebben zij slechtere arbeidsvoorwaarden en kunnen zij makkelijker ontslagen worden. Deze constructies zorgen voor oneerlijke concurrentie en uitbuiting.
Daarom wil de PvdA dat payrollers bij alle arbeidsvoorwaarden gelijk worden behandeld, zodat zij bijvoorbeeld net zoveel verdienen als hun collega’s in vaste dienst. Het wordt dan onmogelijk de cao te ontduiken door middel van een payrollconstructie.
Wij willen af van de grote verschillen in beloning, pensioenregeling, mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling en andere arbeidsvoorwaarden. Daarom heb ik bij de behandeling van de Wet Werk en Zekerheid de regering verzocht om ook te zorgen voor gelijke behandeling wat betreft de arbeidsvoorwaarden. Werknemers krijgen meer zekerheid en er is dan geen oneerlijke concurrentie meer.
In de Wet Werk en Zekerheid wordt al geregeld dat de speciale ontslagregels bij payrolling komen te vervallen, waardoor payrollmedewerkers dezelfde ontslagbescherming krijgen. In mijn motie stel ik voor dat alle arbeidsvoorwaarden gelijkgetrokken worden. Ik ben heel blij dat de Kamer dit idee heeft omarmd.
- 1.Uit het onderwijs afkomstige sociaaldemocrate, die ruim drie jaar (2008-2011) de PvdA-Tweede Kamerfractie leidde. Na lerares en directeur volwasseneneducatie te zijn geweest, onder meer hoofd van de afdeling strategisch beleid en beleidsverkenningen bij de directie Hoger Beroeps Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Werd in 1998 één van de onderwijswoordvoerders van de PvdA-fractie en gaf de aanzet tot het parlementaire onderzoek naar onderwijsvernieuwingen. Later hield zij zich bezig met arbeidsmarkt en ontslagbescherming. Was verder anderhalf jaar waarnemend partijvoorzitter en enige tijd fractiesecretaris. Was lid van het Kamerpresidium. Door haar dossierkennis sterk in onderhandelingen en debatten, maar geen bevlogen spreker. Was acht jaar (2014-2022) voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Is nu regeringscommissaris aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.