“Herkomst van vlees moet duidelijk op etiket”

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op maandag 10 februari 2014, 2:09.

“Herkomst van vlees moet duidelijk op etiket”
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 10 februari 2014 - Zowel de geboorteplaats, de plek waar een dier is gehouden, als de plaats van slachting moeten duidelijk vermeld worden op vleesetiketten. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement.

Het parlement steunde afgelopen week in Straatsburg een officiële oproep aan de Europese Commissie, die ervoor moet zorgen dat de uitgebreide herkomst-informatie binnenkort op vleesetiketten is terug te vinden.

Europarlementariër Kartika Liotard, mede initiatiefneemster van de oproep, is blij met dit duidelijke signaal van het Europees Parlement. “Mensen willen graag weten waar vlees vandaan komt, dat blijkt uit diverse onderzoeken,” zegt Liotard.

“Als in een land een dierziekte uitbreekt, moeten consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken. Ook is het goed als consumenten inzicht hebben in de dierenwelzijnsnormen waaronder geslachte dieren hebben geleefd. Hoe ver is een dier bijvoorbeeld op transport geweest voordat het werd geslacht? Is een varken eerst uit de Nederlandse polder vervoerd naar Italië om er daar ‘Parmaham’ van te maken? Herkomstetikettering helpt om hier een beeld van te krijgen,” aldus Liotard.

Vastgelegd

Het uitgebreid vermelden van de herkomst van vlees werd al in 2010 vastgelegd in de verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. De Europese Commissie wil bij de invoering echter een aantal uitzonderingen maken, bijvoorbeeld voor gehakt en ander verwerkt vlees.

"Door de oproep van het Europarlement moeten deze uitzonderingen van de baan. Vleesproducten van varkens, schapen, geiten en pluimvee krijgen als het aan het parlement ligt uitgebreide herkomstinformatie; ook als ze eerst door de gehaktmolen zijn gehaald," aldus Kartika Liotard.