Uit het archief

Met dank overgenomen van A.Th. (Adri) Duivesteijn i, gepubliceerd op zondag 9 februari 2014, 1:38.

Tijdens het opruimen van mijn werkkamer vond ik een door mij geschreven artikel terug, over de (bekende) problemen van de stad, gepubliceerd in 1979 in De Nederlandse Gemeente. De aanleiding lag in de door de Commission of the European Communities georganiseerde conferentie over ‘urban problems in the European community’. “Voor mij persoonlijk was de conferentie mogelijkheid om eens, nu even zonder de druk van alledag, geconcentreerd bezig te zijn met de oorzaken van het verval van onze steden, en in het bijzonder met de ontluistering van Den Haag , schreef ik in de inleiding. “Naast het ontdekken van de juiste oorzaken is er dan de hoop om ook duidelijkheid te verkrijgen hoe oplossingen kunnen worden gevonden en welke oplossingen in andere Europese steden succesvol waren. 

Teruglezend zie ik dat mijn conclusie nog altijd actueel is. In de kern komt het erop neer dat een eendimensionale oplossing funest kan zijn, omdat “iedere stad zijn eigen omstandigheden, karakter en eigenaardigheden heeft . “De grote oplossing voor de stad blijkt niet voorhanden. Steeds meer blijkt dat oplossingen gevonden kunnen worden door op tal van fronten actief te zijn. Gedacht moet dan onder andere worden aan renovatie van oudere woningen, verbetering van de woonomgeving, behoud en creëren van werkgelegenheid in de stad, goede verkeerscirculatie. Op die veelheid van problemen moet een veelheid van antwoorden komen, wel uit één duidelijke visie. 

Voor wie geïnteresseerd is, is hier de link naar het volledige artikel - dat tegelijkertijd ook een conferentieverslag is. De foto bij het artikel is van de Nederlandse fotograaf Paul Huf.