Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 3 februari 2014, 10:37.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Eindelijk komt de controle van diertransporten weer in overheidshanden. In 2011 diende ik hier al een motie over in, die ook werd gesteund door een meerderheid, maar we moesten tot 2014 wachten tot de staatsecretaris ook inzag dat het zo niet langer door kon gaan. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken liet vorige week eindelijk weten dat zij het toezicht- en controlesysteem van de diertransportsector niet langer meer erkent en de verantwoordelijkheid weer in eigen hand neemt.

Jaarlijks gaan er miljoenen dieren in vrachtwagens de grens over. De transporten gaan regelmatig gepaard met ernstig dierenleed. Dieren staan vaak meer dan acht uur lang in overvolle wagens zonder voedsel of water. Regelgeving om de dieren te beschermen wordt slecht nageleefd en er is de afgelopen jaren drastisch bezuinigd op het overheidstoezicht. Zelfregulering binnen de diertransportsector blijkt dus niet te werken. De Kamer is duidelijk geweest: de overheid moet doen waar ze voor is, namelijk normstelling, controle en handhaving. Snelheidscontroles leg je ook niet in handen van automobilisten zelf. We zijn blij dat het toezicht eindelijk weer terugkomt bij de overheid en zullen ons blijven inzetten om het gesleep met dieren te stoppen!

Mijn collega Esther Ouwehand heeft zich afgelopen week sterk gemaakt tegen de introductie van een nieuw gengewas in de EU. De Europese Commissie dreigt toestemming te geven voor de teelt van de door Pioneer genetisch gemanipuleerde maissoort 1507. Als dat gebeurt, worden alle Europese lidstaten verplicht de teelt van dit omstreden gewas toe te staan op hun akkers.

Landen die geen risico’s willen lopen met gentech, zoals Oostenrijk en Frankrijk, maken al langere tijd bezwaar. Nederland heeft nog altijd niet duidelijk gemaakt wat haar positie is, terwijl die bepalend kan zijn voor het besluit over toelating van deze teelt in de hele EU. Wij hebben onze regering dan ook opgeroepen de keuzevrijheid van burgers, boeren en lidstaten voorop te stellen en tégen de toelating van nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen te stemmen.

Wij wijzen genetische manipulatie resoluut af en vinden dat landen in elk geval niet gedwongen mogen worden om gengewassen te laten verbouwen op hun eigen grond. De omstreden mais van Pioneer is een genetisch gemanipuleerde plant die continu een gifstof afgeeft. Het gif dat de plant zelf produceert is bedoeld om de maisboorder uit te schakelen maar brengt ook schade toe aan andere vlinders en motten. Bovendien is de plant resistent gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen die glufosinaat bevatten. Terwijl wetenschappers waarschuwen dat het resistent maken van gewassen een hoger gebruik van landbouwgif in de hand werkt, staat Brussel op het punt een gengewas toe te staan dat resistent is tegen een middel met grote risico’s voor zoogdieren en andere organismen. Vanwege de gevaren van glufosinaat wordt juist getracht het gebruik van deze onkruidbestrijder aan banden te leggen. Hopelijk ziet onze regering ook de gevaren van het toestaan van genetisch gemanipuleerde mais en houdt ze dit tegen!

Deprimerend om te lezen hoe het gaat met Bulgarije en Roemenië. Lees hier het blog in The Economist over de situatie in deze twee landen.

Ook deze week weer een foto van @Fascinatingpics: Freefall!

Tot volgende week!

Marianne