Verbeter positie MKB en consumenten bij prijsafspraken

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 29 januari 2014.

Europees lijsttrekker Sophie in ‘t Veld is tevreden met de stemming in het Europees Parlement over de vergoeding van kartelschades. Met deze voorstellen krijgen consumenten en kleine bedrijven meer mogelijkheden om hun schade te verhalen als ze zijn gedupeerd bij kartels.

In ’t Veld: “D66 vindt dat de bewijslast bij de deelnemers in het kartel moet komen te liggen, niet bij de gedupeerden. Ondernemers en consumenten mogen niet langer de dupe zijn van deze verboden prijsafspraken.”

Transparantie

Dankzij een amendement van In ‘t Veld kunnen bewijsstukken in kartelzaken niet meer systematisch geheim worden verklaard. De D66’er heeft zich verzet tegen het stelselmatig geheim verklaren van bewijsstukken in kartelzaken. “Geheimhouding kan soms nodig zijn voor het ontrafelen van kartels, maar consumenten en ondernemers moeten zich kunnen beroepen op bewijs. Nu verdwijnt dat te vaak achter slot en grendel om kartelklikkers te beschermen.”

Interne markt

Het Europees Parlement vindt ook dat uitspraken van nationale autoriteiten inzake kartels in alle lidstaten bindend moet zijn. Gedupeerden zouden zich met dit voorstel mogen beroepen op uitspraken over kartels in andere lidstaten. Een overwinning voor de interne markt, aldus In ’t Veld: “Dit bevordert niet alleen de rechtszekerheid van ondernemers en bedrijven, ook is het aanvaarden van elkaars jurisdictie een stap dichterbij de vervolmaking van de Europese interne markt.” Het amendement voor collectieve schadevergoeding kreeg geen meerderheid, maar in de volgende verkiezingsperiode zal D66 zich daar hard voor blijven maken, aldus In ‘t Veld.