Het houdt je scherp: studenten op bezoek in Brussel - Hoofdinhoud
De afgelopen jaren heb ik ervaren dat een bezoek aan het Europees Parlement een goede manier is om uw mening te vormen over Nederland in de EU.
Door kritische vragen te stellen, zorgen uit te spreken en nieuwe informatie te horen krijgen mijn bezoekers vaak een ander, meer compleet beeld van de rol die de EU speelt in ons dagelijks leven.
Ook voor mijzelf zijn deze bezoeken nuttig. Als volksvertegenwoordiger houden al die vragen en zorgen je scherp. Bovendien is het mooi als je bepaalde onderwerpen daadwerkelijk uit kan leggen. Het gaat mij er hierbij niet in het bijzonder om om mensen te overtuigen. Als ik zie dat mijn gasten naar huis gaan met meer begrip over de EU ben ik tevreden. De rest is mooi meegenomen.
Afgelopen week mocht ik twee groepen talentvolle jongeren ontvangen. De ene groep bestond uit studenten van allerlei nationalitieiten van de InHolland International Busines School. Zij stelden kritische vragen over de toekomst van de euro en wat de rol van de Britse pond hierin precies kon zijn.
"Kunnen we niet terug naar de Gulden?" vroeg een jongen die zelf zeker al de helft van zijn leven met de Euro betaalt. "Nee." zeg ik dan. In alle discussie vergeten we soms dat meer dan 70% van de Nederlandse export naar de andere 27 EU-lidstaten gaat. De kosten die hierdoor bespaard worden zijn gigantisch. Natuurlijk moeten we onze mede euro-landen bij de les houden en aan strikte eisen onderwerpen, maar uit de euro stappen? Dat levert Nederland niets op.
De andere groep waren 4e jaars studenten Communicatie van de Hanze Hoge School in Groningen.Zij bekeken de EU vanuit een heel andere bril. We spraken over het beeldmerk ´Europa´, in het bijzonder in relatie tot de komende verkiezingen. Ook werd het opkomend populisme besproken.
Het blijft spannend wat er 22 mei gaat gebeuren bij de Europese verkiezingen, maar als ik met deze jonge mensen spreek dan weet ik: de toekomst van NL die ligt ook in de EU.
Wim van de Camp