Een portret in Vrij Nederland

Met dank overgenomen van A.Th. (Adri) Duivesteijn i, gepubliceerd op donderdag 23 januari 2014, 0:04.
IMG-20140122-WA0000
Bron: Blog Adri Duivesteijn

‘Senator Adri Duivesteijn over de PvdA, wonen en zijn dodelijke ziekte’ is de titel van het portret dat vandaag, 22 januari 2014, in Vrij Nederland verscheen. Aan het portret gingen enkele intensieve inhoudelijke gesprekken met de auteurs, Max van Weezel en Jaco Alberts, vooraf. Vervolgens is het altijd de vraag hoe je ideeën en gedachten worden neergeschreven; of de tekst je bedoelingen ook werkelijk weerspiegelt.

Ik heb waardering voor de integere wijze waarop Van Weezel en Alberts het interview hebben uitgewerkt. Zij hebben de ruimte genomen om de context te schetsen, om nuances aan te brengen, om ook in te gaan op achtergronden die de voorpagina’s vaak niet halen. Het principe van de wooncoöperatie is daar een goede illustratie van; hoewel de toezegging die de minister voor Wonen en Rijksdienst daarover deed - om “voor eind 2014 uitwerking te geven aan de wooncoöperatie, een vorm van zelforganisatie van kopers en huurders gericht op gezamenlijke doelen” - een belangrijke rol speelde in mijn afweging om vóór de Wet maatregelen woningmarkt 2014 te stemmen, is daar in de media nauwelijks aandacht aan besteed.

Het is een prettige constatering dat er in een wereld die steeds vluchtiger wordt - het tijdperk van de oneliner(s), heb ik het eerder genoemd - nog altijd journalisten zijn die aandacht hebben voor het volledige verhaal. Of, om het motto van Vrij Nederland aan te halen: leve de inhoud.