Geen ontwikkelingshulp maar handel

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2014, 2:26.

Voorzitter, ontwikkelingshulp is prima, maar niet met ons belastinggeld.

Voorzitter, het verdwijnen van miljoenen en miljoenen aan Europese hulpgelden in Egypte, is het zoveelste schandaal op het gebied van ontwikkelingshulp. Er had natuurlijk nooit ontwikkelingshulp aan dat land moeten worden overgemaakt. Want of in Egypte nu Mubarak of Morsi aan de macht is. Of daar nu militairen, salafisten, of de moslimbroeders de touwtjes in handen hebben. Of er nu sprake is van een Arabische Lente of een Arabische Herfst, corrupt is het er toch wel.

Voorzitter, ik heb een aantal vragen aan de minister: is hij het met mij eens dat er geen hulp overgemaakt had moeten worden aan Egypte? Gaat de minister er voor zorgen dat er in de toekomst geen Nederlands belastinggeld meer overgemaakt wordt aan Egypte? Dus voor alle duidelijkheid: niet bilateraal, maar ook zeker niet via bijvoorbeeld de EU, de VN of de Wereldbank.

En, Voorzitter, als het dan toch zou gebeuren, als de geldkraan dan toch openblijft, als het kabinet dan toch voor hulpsinterklaas wil blijven spelen, is de minister het dan met mij eens dat er veel scherper op de besteding van die gelden moet worden toegezien? Gaat hij daar voor zorgen? Wat gaat de minister doen om dit soort wantoestanden in de toekomst te voorkomen? En gaat de minister er voor zorgen dat al het verdwenen hulpgeld aan ons wordt terugbetaald?

Voorzitter, meer dan de helft van de Nederlanders is van mening dat het budget voor ontwikkelingshulp met 3 miljard euro gekort kan worden, van ongeveer 4 naar circa 1 miljard. Wat vindt de minister daarvan? Begrijpt de minister waarom het draagvlak voor ontwikkelingshulp steeds kleiner wordt?

Voorzitter, Nederland zou naar mijn overtuiging niet alleen moeten stoppen met het geven van ontwikkelingshulp aan Egypte. Nederland zou überhaupt moeten stoppen met het geven van ontwikkelingshulp. Het kabinet geeft elk jaar veel meer geld uit dan er binnenkomt. En dat terwijl de staat moet snijden in haar uitgaven. Nederland heeft een staatsschuld van bijna 448 miljard euro. Nederland kan het zich simpelweg niet meer permitteren steeds maar weer belastinggeld naar het buitenland te brengen. Genoeg is genoeg.

Voorzitter, laat het lot van de armsten in de wereld mij koud? Nee, natuurlijk niet. Maar ontwikkelingshulp is niet het medicijn. Ontwikkelingshulp is niet de oplossing. Veel beter zou het zijn om meer handel te drijven. En gelukkig zien we dat het in veel landen in Afrika steeds beter gaat. Voorzitter, hulpafhankelijkheid is niet de oplossing, arme landen moeten leren op eigen benen te staan.