Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Straatsburg: 17 januari 2014

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 17 januari 2014, 11:08.

Sociale zekerheid

Hans van Baalen stemde in Straatsburg tegen een EP-initiatiefrapport waarin werd gepleit voor minimale sociale zekerheidsmaatregelen in de Europese Unie, onder meer voor ZZP'ers. Van Baalen vindt dat sociale zekerheid bij uitstek een nationale aangelegenheid is. Lidstaten kunnen open eigen initiatief best-practices met elkaar uitwisselen, maar Europese standaarden op het gebied van sociale zekerheid uit Brussel leiden tot onnodige bureaucratie en hoge uitvoeringskosten. Derhalve is het aan de lidstaten om hun eigen sociale zekerheidssystemen in te richten en te bekostigen.

Cambodja

Hans van Baalen was een van de indieners van een resolutie over de politieke situatie in Cambodja, waar de spanningen tussen de oppositie en de regering verder oplopen. Van Baalen vindt dat de Cambodjaanse regering alle politiek gemotiveerde aanklachten tegen de Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy en de National Rescue Party moet laten vallen. Ook vindt hij dat de Cambodjaanse regering zo snel mogelijk vrije verkiezingen moet organiseren, waar alle oppositiepartijen aan deel kunnen nemen. De resolutie werd in Straatsburg met een grote meerderheid door het EP aangenomen.

FDP

Hans van Baalen sprak, samen met ALDE-partijvoorzitter Graham Watson, ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt en Eurocommissaris Olli Rehn, tijdens het Europa-congres van de Duitse liberalen in Bonn. Als voorzitter van de Liberale Internationale en VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen ondersteunt Van Baalen de FDP-campagne voor de Europese verkiezingen, net zoals premier Rutte dat later zal doen. Een grote FDP in het Europees Parlement is een sterke bondgenoot van de VVD op het gebied van de interne markt, handel en de munt. Tevens werd er gesproken over de strategie van de Europese liberalen in het licht van de EP-verkiezingen in mei en de verkiezing van Verhofstadt of Rehn om namens de ALDE kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie te zijn.