PVV, neem afstand van Jean Marie Le Pen

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op donderdag 16 januari 2014, 2:44.

Voorzitter, het is buitengewoon triest te moeten constateren: het antisemitisme is in Nederland helaas opnieuw in opkomst.

De groei van het antisemitisme hangt samen met de opkomst van de islam in ons land. Mensen die dat verband ontkennen zijn minstens erg naïef. De islam is nu eenmaal doordrenkt van het antisemitisme. Dat is een feit.

Het is dan ook niet vreemd dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer twee derde van de Nederlanders zeer kritisch is op de islam. Dat is terecht. Ook als onafhankelijk Kamerlid blijf ik islam-kritisch.

Maar, Voorzitter, daar wil ik wel graag aan toevoegen dat voorstellen als een kopvoddentaks en een Koranverbod natuurlijk compleet zijn doorgeslagen en ver buiten de realiteit staan. Dat zijn sekteachtige ideeën. Dat geldt ook voor het verspreiden van een gekke sticker met teksten over de Koran en de profeet Mohammed.

Voorzitter, ook een nieuwe antisemitische uiting is in Europa bezig aan een opmars: de quenelle. Het lijkt te gaan om een verkapte Hitlergroet en wordt steeds populairder in antisemitische kringen. Ook twee van de drie leden van het Front National in het Europees Parlement, Jean Marie Le Pen en Bruno Gollnisch, maakten zich schuldig aan het brengen van deze verwerpelijke groet. Ik ben blij dat ik in mijn tijd als Europarlementariër namens de Partij voor de Vrijheid altijd grote afstand heb bewaard richting die twee heren.

Voorzitter, ik vraag het kabinet hoe het de quenelle beoordeelt? Graag een reactie op dit punt.

Verder, Voorzitter, is het op zichzelf natuurlijk goed dat het kabinet laat onderzoeken of er in het basis- en voortgezet onderwijs voldoende aandacht aan de Holocaust wordt besteed. Maar graag boter bij de vis. Ik zou graag zien dat er in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs verplicht aandacht besteed gaat worden aan de Holocaust, de Shoa. Dus ook op scholen met veel islamitische leerlingen. Het komt nu te vaak voor dat leraren op dergelijke scholen het onderwerp niet durven te behandelen. Dat is onbestaanbaar.

Voorzitter, van het kabinet hoor ik graag een duidelijke reactie op mijn voorstel.