Parlement stemt in met ECB-bestuurskandidaat Sabine Lautenschläger

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op donderdag 16 januari 2014, 3:03.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de door Duitsland voorgedragen kandidaat voor bestuur van de ECB Sabine Lautenschläger. Afgelopen maandag werd zij in een hoorzitting in de Economische Commissie ondervraagt over haarvisie op het beleid van de ECB.

Met deze benoeming komt er sinds lange tijd weer een vrouw in het ECB bestuur.Sabine Lautenschläger benadrukte dat (prijs) stabiliteit en zekerheid voor haard van groot belang zijn en dat zij ook wil dat dit centraal zal staan in het ECB beleid. Dit is nodig om in Europa economische groei te generen en werkgelegenheid te creëren. Ook moet er in de komende jaren geleidelijk toegewerkt worden naar het herintroduceren van de crisislanden op de kapitaalmarkt. Dit kan echter niet gebeuren voor de fundamenten weer stabiel zijn en dit is een lange termijn project.

Ook sprak zij over de noodzaak van nadere afstemming van het fiscaal en monetair beleid, waarin zij voor de ECB een coördinerende rol ziet weggelegd. Deze samenwerking is een volgende stap in de institutionele ontwikkeling van de gemeenschappelijke markt en dus een nadere integratie.

Een derde punt dat werd aangestipt was de gezondheid van de overheidsfinanciën. Het belang van een onafhankelijke monetaire politiek van de lidstaten is volgens Lautenschläger nog steeds van belang omdat dit de mate van verantwoording ten goede komt.

Op de vraag of de ECB schulden van banken zou willen opkopen werd door Lautenschläger sceptisch gereageerd. Volgens haar is het belangrijk zorgvuldig de taken van de ECB gescheiden te houden van de activiteiten van commerciële banken.