De PvdA in het Europees Parlement stemt tegen verhoging Europese begroting

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2012.

De delegatie van de PvdA in het Europees Parlement heeft vandaag tegen een verhoging van zowel de begroting 2013, als van het meerjarig financieel kader van het Europees Parlement gestemd. In de huidige voorstellen is te weinig terug te vinden van de hervormingen die volgens de PvdA nodig zijn. Daarnaast is niet meer dan logisch dat niet alleen de lidstaten maar ook de EU moet bezuinigen.

De EU-begroting bestaat voor een groot deel uit belangrijke fondsen, die structurele investeringen mogelijk maken. Met name investeringen in innovatie en onderzoek zijn cruciaal voor alle lidstaten, en maken toekomstige Europese economische groei mogelijk. Met de grote werkloosheid in Europa zijn en blijven deze fondsen juist nu van groot belang.

De PvdA-delegatie in het Europees Parlement is echter van mening dat andere fondsen, zoals landbouw, in de huidige voorstellen onvoldoende worden hervormd. Ook vindt de PvdA dat de EU streng naar de eigen uitgaven moet kijken. Een stevige bezuinigingspost is bijvoorbeeld het permanent stationeren van zoveel mogelijk EU-medewerkers in Brussel. Daarom dringt de PvdA er nogmaals bij de Europese Raad op aan om het verdrag te wijzigen, zodat het Parlement maar één zetel heeft. Dat bespaart miljoenen aan reiskosten, personeelskosten en kosten voor de gebouwen.

Tenslotte vindt de PvdA dat het Europees Parlement de begroting niet kan verhogen op het moment dat de lidstaten vaak harde bezuinigingen moeten doorvoeren om aan Europese regels te voldoen.

Europese begroting anders van aard

De begroting van de Europese Unie bestaat voor een groot deel uit programma’s en fondsen, die onder andere zijn bedoeld om investeringen mogelijk te maken om de concurrentiepositie van Europa te bevorderen. Het belangrijkste programma hiervoor is het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, waarover eind 2012 wordt gestemd. De begroting van de Europese Unie verschilt dus met die van de lidstaten, waar het grootste deel van het geld wordt besteed aan kosten (bijvoorbeeld zorg, pensioenen of sociale zekerheid).

Bron afbeelding: SXC / Qbikaris