Belastingen omlaag, fraude hard aanpakken - Hoofdinhoud
Voorzitter, nog niet zo lang geleden stond politiek Den Haag op zijn kop vanwege massale toeslagenfraude door Bulgaren. Ik denk eerlijk gezegd Voorzitter dat niemand zich dat beter kan herinneren dan de staatssecretaris. Die ophef was overigens zeer terecht. Toeslagenfraude is erg omvangrijk, het gaat jaarlijks om miljoenen en miljoenen euro’s aan belastinggeld.
De staatssecretaris beloofde uiteraard beterschap. Maar wat zien we nu? Nog maar 55 van de 805 aan Bulgaren opgelegde boetes wegens toeslagenfraude zijn geïnd. En van 510 frauderende Bulgaren heeft de staatssecretaris geen flauw idee waar ze op het moment uithangen.
Het is ontluisterend. Misschien liggen ze wel op het strand van een tropisch eiland. En dat van ons geld. Willeke Alberti zong ooit: “We gingen op vakantie van het geld van ome Jan . Maar misschien zou ze “ome Jan inmiddels beter in kunnen ruilen voor “ome Frans .
Voorzitter, graag zou ik horen van de staatssecretaris hoe hij er voor gaat zorgen dat alle 805 opgelegde boetes geïnd gaan worden. Kan hij de Kamer vandaag garanderen dat hem dat alsnog gaat lukken? En hoe gaat de staatssecretaris er voor zorgen dat in de toekomst binnen de EU ook huurtoeslag kan worden teruggevorderd? Kan de betreffende Europese Verordening worden aangepast?
Voorzitter, het zou te makkelijk zijn om tijdens dit debat alleen te spreken over frauderende Bulgaren. Schandalen over toeslagen zijn er immers al jaren. Zo werden bijvoorbeeld in de Bijlmer in Amsterdam katvangers gebruikt; criminelen kraakten DigiD-codes van 150 toeslagenontvangers, wijzigden bankrekeningnummers en werden vervolgens slapend rijk van de door de belastingdienst overgemaakte toeslagen.
Voorzitter, het hele toeslagensysteem zou naar mijn idee zeer grondig tegen het licht gehouden moeten worden. Meer dan 90 procent van de Nederlandse huishoudens maakt inmiddels gebruik van sociale regelingen, vaak gaat het om toeslagen. Het huidige belasting- en toeslagensysteem is veel te ver doorgeschoten. Ons belastingstelsel zou een stuk eenvoudiger kunnen, dat zou het systeem meteen ook minder fraudegevoelig maken.
Ik vraag de staatssecretaris dan ook vandaag zijn visie op een eenvoudiger, minder fraudegevoelig belasting- en toeslagenstelstel uiteen te zetten. Ik ben benieuwd naar zijn ideeën hierover.
Want, Voorzitter, in ons land moeten de belastingen omlaag, het stelsel eenvoudiger en de bestedingen doeltreffender.
Meer over ...