EU KnowHow: Dubbelinterview Jeroen Lenaers & Wim van de Camp - Hoofdinhoud
In de aanloop van de Europese Verkiezingen interviewt Eline Bijveld voor de website EU KNOW HOW kandidaten van verschillende partijen. Afgelopen december verscheen het onderstaande interview met Wim van de Camp en Jeroen Lenaers.
Het is de dinsdag voor het kerstreces, Brussel en de CDA fractie maken zich op voor de feestdagen, maar EU KNOW HOW krijgt van Persvoorlichter Kees Bos toch nog de kans om de nummer 2 en 3 op de CDA lijst te interviewen. Hoe gaan zij de verkiezingen in? We spreken Wim van de Camp en Jeroen Lenears. Interview door Eline Bijveld
Wim, vertel eens, waarom koos je voor een leven in de politiek?
Wim van de Camp: Vroeger, als jongentje van 16 had ik een geschiedenis leraar die vertelde: ‘als je echt invloed wilt hebben op de samenleving, dan moet je de politiek in gaan. Ik heb dat goed in mijn oren geknoopt en het is me gelukt.
En ben je er door veranderd?
Wim van de Camp: Nou, eigenlijk ben ik een verlegen en bescheiden persoon. Dat bescheiden ben ik nu nog wel, maar mijn verlegenheid is eraf gesleten. Ach, een mens veranderd sowieso in zijn leven, dat mag je tenminste hopen naarmate je ouder wordt. Maar ik heb een geheim wapen, politiek is namelijk een heel belangrijk onderdeel van mijn leven, maar niet het belangrijkste. Ik probeer altijd in de weekenden een beetje afstand te nemen, om toch een normale Wim van de Camp te blijven. Motorrijden, mijn fameuze hobby houdt me dicht bij de kiezer, iedere zaterdag ga ik op pad en dat is het beste medicijn om te relativeren.
Jeroen Lenaers: Ik vind het heel belangrijk wat Wim zegt. Je ziet dat het noodzakelijk is om dicht bij de kiezer te blijven staan. Om met de woorden van Esther de Lange te spreken: “Je moet af en toe met je laarzen in de modder staan.” Ik kan mij niet voorstellen dat, wat dus bij de PVDA gebeurt, je als Nederlandse Europarlementariër in Brussel woont. Als je het contact met Nederland wilt behouden en wilt opkomen voor de belangen van Nederlanders, dan zal je daar ook moeten wonen. Niet andersom. Ik woon nu zelf in Brussel, maar voordat de campagne start ga ik alweer naar Nederland, want ik vind dat absoluut een prioriteit.
Jeroen, jij draait achter de schermen in de CDA delegatie ook al een aantal jaar mee. Wat wil jij zelf toevoegen na de verkiezingen?
Jeroen Lenaers: De vertegenwoordiging van de jongeren binnen het CDA is heel belangrijk. De gemiddelde leeftijd mag best wat omlaag, daar wordt het allemaal wat dynamischer van.
En hoe ga je dat doen?
Nou, laten we eerlijk zijn, ik denk dat de CDA delegatie op dit moment een van de best functionerende delegaties is in het Europees Parlement. Wij spelen binnen de EVP fractie een belangrijke rol en dat moeten we vasthouden. Het CDA staat daar ook voor: Samen kunnen we meer. Wim heeft daar de afgelopen 5 jaar een heel belangrijke rol in gespeeld. Dat moeten we vast houden. Daarnaast, en dan ben ik misschien te bescheiden, weet ik echt niet overal alles vanaf. En dat wil ik ook helemaal niet. Ik wil gewoon naar mensen toe gaan om dingen van ze te leren, ik ga niet net doen of ik overal verstand van hebt. We moeten samen dingen oplossen, daar kunnen we een flinke vertaalslag in maken. Wat ik nu bijvoorbeeld bij Ria Oomen zie, is de grote waarde van bezoekersgroepen. We spreken dan een uur met de mensen over Europa, we luisteren naar de vragen die ze hebben en problemen die ze tegenkomen en proberen daar een oplossing voor te zoeken. Kijk, zo’n uur is vaak effectiever dan 10 persberichten. Ik ben dus zeker van plan om dat te blijven doen.
Wim van de Camp: Wanneer je Europarlementariër bent, komen er zoveel onderwerpen langs die je onmogelijk allemaal in je eentje kunt doen. Op een gegeven moment neem je de onderwerpen die passen bij jezelf en bij het CDA. Mobiliteit en Transport is voor mij zo’n onderwerp. Het nuttige met het aangename verenigen noem ik dat.
Wat ga jij doen Wim, om de komende tijd je plek zeker te stellen?
Wim van de Camp: In de eerste plaats ga ik campagne voeren. We organiseren een 12 provinciën tocht waarin ik alle 12 provinciën op de motor langsga, verder is de inzet van social media heel belangrijk maar vergeet ook de markten, kramen en zaaltjes niet. Want dat heb ik wel gemerkt tijdens de lijsttrekkersverkiezingen, dat het verschil tussen Esther en mij hem zat in de zaaltjes, terwijl ik dacht dat ik het via twitter wel kon winnen.
Hoe schatten jullie de komende verkiezingen in, qua verdeling van de zetels voor de Nederlandse partijen?
Jeroen Lenaers: Nou we krijgen bij het CDA een probleem want we hebben vooralsnog 25 mensen op de lijst staan en er zijn 26 zetels te verdelen, dus dat wordt lastig… Nee, zonder gekheid, ik vind het heel moeilijk in te schatten. Ik heb echt het gevoel dat het CDA lokaal, dus daar waar het belangrijk is, goed gaat scoren en dan is het aan ons om dat goede gevoel door te trekken naar de Europese verkiezingen. En dan denk ik dat we de 5 zetels moeten kunnen behouden. Daar zouden we dan heel tevreden mee moeten zijn.
Wim van de Camp: Ik hoop echt dat de Nederlandse kiezer niet vlucht in extremen. Het is heel verleidelijk om in het populisme en nationalisme te gaan geloven, maar dat zal onze goede positie alleen maar verstoren. Nederland is op dit moment hét land dat het meest verdient aan de hele Europese Unie. 70% van onze export gaat naar Europa. Als dit populisme zo door gaat, dan komt onze naam als Nederland steeds verder onder druk te staan. Je merkt dat nu al in het Parlement, we verdienen het meest maar zijn het meest eurosceptisch, die houding breekt ons een keer op.
Hoe ziet Europa er over 10 jaar uit?
Wim van de Camp: Niet federaal, laat ik daar mee beginnen. Er komt geen Europese president, het koningshuis in Nederland zal niet worden afgeschaft maar de Europese Monetaire Unie zal wel verder verdiept moeten worden om de Euro te beschermen. Dat gebeurt namelijk nu niet genoeg. Ik denk dat we fundamenteel moeten nadenken over wat de EU wel en niet moet doen, want zaken als de kwaliteit van de kinderopvang, hoeven dus niet in Europa besproken te worden, dat is een zaak van Nederland en dat moet het ook blijven.
Jeroen Lenaers: Mijn droom is dat over 10 jaar de Europese Unie een unie is die efficiënt samenwerkt. Efficiënt wanneer het gaat om energie en buitenlands beleid. Eigenlijk zoals Victor Hugo in 1849 al zei: “Eens zullen alle alle naties van dit continent, zonder dat zij hun karakteristieke eigenschappen verliezen of hun schitterende individualiteit samensmelten in een hogere eenheid en een Europese broederschap vormen. Eens zullen wij alleen nog met woorden strijd voeren. Een open markt voor ideeën. Eens zullen kogels en bommen plaats maken voor de stemmen van kiezers.” We zijn dus al een stukje op weg, maar als je kijkt naar de denkwijze van bepaalde partijen in Nederland, dan zie je dat we ook nog wat slagen moeten slaan. Het CDA heeft altijd gezegd: We moeten niet de illusie hebben dat we het alleen nog af kunnen. Over 50 jaar is Europa nog maar 7% van de totale wereldbevolking, dat is eigenlijk al reden genoeg om de Europese samenwerking te koesteren. Europa dat zijn we zelf, en daar mag je dus ook af en toe kritiek op hebben. Maar we kunnen niet meer zonder.
En hoe denken jullie over de samenwerking tussen Brussel en Den Haag?
Wim van de Camp: We hebben echt veelvuldig contact met het CDA in Den Haag, sinds ik hier werk is dat enorm toegenomen. Ik heb zelf ook in de Tweede Kamer gezeten en toen merkte ik dat we weinig wisten van Europa. Die contacten hebben we broodnodig, we zijn dus ook wekelijks fysiek in Den Haag.
Jeroen Lenaers: We hebben als CDA fractie hele sterke Europarlementariërs. Kijk naar Ria Oomen die binnen Buitenlandse Zaken en de commissie Sociale Zaken echt een leidende positie heeft, Corien Wortmann die op dit moment echt dé belangrijkste parlementariër is als het gaat om economisch beleid en economische hervormingen, Esther de Lange die een leidende rol heeft wanneer het gaat om landbouw en Lambert van Nistelrooij die de belangrijkste parlementariër is als het gaat om regionale en structuurfondsen. Wim is iemand die er voor zorgt dat de delegatie als zodanig draaiende blijft en daarnaast de contacten met Den Haag onderhoudt, dat is echt heel uniek.
Weten Nederlanders dit ook?
Jeroen Lenaers; Ik denk het niet, en dat is jammer. Het is ook erg moeilijk om het over te brengen. Aan de ene kant is Brussel voor veel Nederlanders gevoelsmatig heel ver weg en dus minder interessant, aan de andere kant mis je in Brussel een stuk politieke strijd. We hebben hier geen coalitie versus oppositie en dat maakt het minder interessant om te volgen.
Wim, je stuurde afgelopen maandag een tweet uit: “Kerstdiners, ik hik er altijd een beetje tegenaan, voor je het weet wordt het geforceerd gezellig maar met eigen mensen lukt het toch weer.” Verandert de sfeer in aanloop naar de verkiezingen?
Wim van de Camp; Nee, natuurlijk zijn we elkaars concurrenten wanneer het gaat om de kandidatenlijst, maar we beseffen ons ook dat we vanaf 23 mei weer met elkaar verder moeten dus dat mag de onderlinge sfeer niet beschadigen!
Jeroen , kijk jij hier, nu nog als medewerker, anders tegenaan?
Jeroen Lenars: Nee, totaal niet. Ik vind dat het CDA echt een voorbeeld is van hoe je goed samen kunt werken in een delegatie. Uiteraard is nu iedereen met de verkiezingen bezig, maar wanneer je er als team in staat, levert dat ook het beste resultaat op voor iedereen. Ik ga niet campagne voeren voor Jeroen maar voor het CDA omdat ik geloof dat de oplossingen van het CDA de goede zijn voor Europa. En of die oplossingen uiteindelijk vanaf 2014 door Jeroen Lenaers of Wim van de Camp of Esther de Lange of wie dan ook in het beleidsproces hier ingebracht worden, dat moet mij helemaal niets uitmaken want je moet het niet voor jezelf doen.
Wim en Jeroen, we wensen jullie heel veel succes in de komende perioden, en veel succes in 2014!
Interview door Eline Bijveld
U vindt het interview op de website van EU Know How:
http://euknowhow.eu/?p=1609