Parlement furieus over uitgelekt voorstel kloonvoedsel - Hoofdinhoud
BRUSSEL, 17 december 2013 - Europarlementariërs van vrijwel alle fracties reageerden maandag furieus op een uitgelekt voorstel over kloonvlees en andere dierlijke kloonproducten. Ze waarschuwden de Europese Commissie dat ze 'grote problemen' krijgt, als ze het waagt om het 'waardeloze voorstel' inderdaad te presenteren. Of de dreigementen vanuit het Parlement gewerkt hebben, blijkt in de komende weken, wanneer het officiële voorstel over dierlijke kloonproducten gepresenteerd wordt.
Kloonvlees, en andere producten afkomstig van nakomelingen van gekloonde dieren: ze kunnen tot de dag van vandaag ongecontroleerd op ons bord terecht komen. Samen met een grote meerderheid van het Europees Parlement pleit ik al jarenlang om het klonen voor voedselproductie aan banden te leggen.
En dat is niet voor niets: ruim 90 procent van alle kloondieren komt misvormd, dood of doodziek ter wereld. Dit dodelijke geknutsel aan dieren, dat vooral in Amerika en Argentinië aan populariteit wint, is daarmee volstrekt ongeschikt als methode om voedsel te produceren.
Naast grote problemen met het dierenwelzijn, is niet voor honderd procent te garanderen dat voedsel dat afstamt van kloondieren veilig is. De Europese Voedselautoriteit (EFSA) vond tot nu geen bezwaren, maar geeft ook aan dat er nog te weinig onderzoek beschikbaar is om uit te sluiten dat kloonproducten ongezonder zijn dan normaal voedsel.
Ook onder burgers is de kloontechniek niet populair: 77 procent van alle burgers in Europa heeft bedenkingen bij het klonen van dieren voor voedselproductie.Toch weigerden de Europese Commissie en een deel van de lidstaten tot nu toe om dierlijk kloonvoedsel te verbieden, of er op z'n minst een waarschuwingsetiket op te plakken. In 2011 blokkeerden de lidstaten, waaronder Nederland, een poging van het Europees Parlement om dierlijk kloonvoedsel te verbieden of ten minste te etiketteren.
Een nieuw, langverwacht voorstel van de Europese Commissie lekte deze week uit. En het belooft opnieuw weinig goeds. Het voorstel is zo beperkt dat het Amerika, en andere 'kloonlanden' groen licht geeft om hun kloonvoedsel te exporteren naar Europa. Kort samengevat wil de Commissie alleen producten verbieden die rechtstreeks afkomstig zijn van een gekloond dier. Maar vlees, melk en eieren van gekloonde dieren zélf, zullen nooit in de winkelschappen terecht komen. Het produceren van een 'gezonde' kloon kost ongeveer 100.000 euro. Het zijn de nakomelingen van de kloondieren, die uiteindelijk gebruikt worden voor voedselproductie. En precies over deze nakomelingen wordt met geen woord gerept in het uitgelekte voorstel van de Commissie.
In 2011 verwees het Europees Parlement een soortgelijk voorstel resoluut naar de prullenbak.Het is dan ook ongelofelijk dat de Europese Commissie het klaarspeelt om bijna 3 jaar later met een nóg slechter voorstel op de proppen te komen.
Meer over ...