Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 16 december 2013, 11:09.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Deze week vond het Symposium Animal Politics: Theory and Practice plaats in Istanbul. Het waren twee inspirerende dagen met sprekers én bezoekers van over de hele wereld. Onder meer gastland Turkije, Kosovo, Australië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Israël, Zweden, Servië, Georgië, het Verenigd Koninkrijk, Marokko en Tunesië waren vertegenwoordigd. Het symposium is georganiseerd door onze eigen Animal Politics Foundation.

Ik vond het enorm inspirerend om zoveel mensen te ontmoeten die zich met hart en ziel inzetten om dieren een stem te geven in de politiek. Mijn collega’s van partijen voor dieren uit Turkije, Australië en Portugal gaven, net als ikzelf, een lezing over de rol van hun partij in het politiek-maatschappelijke veld in hun land. Het is interessant om te zien dat er zoveel overeenkomsten zijn. En geweldig om te merken dat onze Nederlandse partij zo’n voorbeeld is voor dierenbeschermers over de hele wereld. Ook Maneka Gandhi uit India gaf een presentatie. Zij is een vooraanstaand dierenbeschermer en was de eerste minister voor Dierenwelzijn in India. Een bijzonder persoon en een inspiratie voor ons allemaal.

Behalve politici waren er ook veel bijdragen van wetenschappers. Goed om te merken dat er vanuit die hoek ook veel aandacht is voor Animal Politics. Het is belangrijk - en werkt versterkend - dat er een wisselwerking is tussen de theorie en de praktijk van deze emancipatiebeweging. De grondlegger van de dierenrechtenbeweging, de Amerikaanse filosoof Tom Regan, gaf een zeer boeiende lezing. Hij vond het bijzonder om bij een bijeenkomst te zijn waar zoveel mensen bij elkaar waren die de dierenrechten vertalen naar de politieke praktijk. Er waren onder meer drie onderzoekers van het Center voor Animals and Social Justice aanwezig. Verder gaven onder meer professor Will Kymlicka, Maartje Janse en professor Paul Cliteur een lezing. Het volledige programma kun je hier bekijken.

Op veler verzoek hebben wij de bijdragen van de diverse sprekers gefilmd en publiceren deze binnenkort online. Een aanrader! Hieronder een fotoverslag van het symposium.

Tot volgende week!